رواج سوغاتیهای آثار باستانی و آفرینش مشاغل و حرفههای جدید
صنعت فرهنگی و گردشگری چین در حال تجربه یک شکوفایی و رونق است و بازدیدکنندگان موزهها اکنون میتوانند قطعات آغشته به تاریخ را با خود به خانه ببرند. جای تعجب نیست که این روند تازه با استقبال خوبی مواجه شده و در حال افزایش است.
موزههای سراسر چین طی تعطیلات تابستان مشغول فعالیت هستند. بسیاری از بازدیدکنندگان به جای اینکه پس از تماشای آثار باستانی و فرهنگی بلافاصله از محل موزه خارج شوند این سفر را با بازدید از فروشگاههای فرهنگی و خلاقانه به تمام میکنند. بازدیدکنندگان در اینجا محصولات اصلی با نسخه محدود را انتخاب میکنند که اغلب بر اساس آثار باستانی واقعی طراحی شده تا تجربه فرهنگی خود را تکمیل کنند.
بازدیدکنندگان در گالری فرهنگی و خلاقانه «موزه سانشینگدویی چونگکینگ چین» با محصولاتی با اشکال حیوانات مورد استقبال قرار میگیرند که هم جذاب و هم منحصربفرد هستند. این محصولات شامل یک بالش به شکل پرنده و یک آهنربا به شکل خرگوش است که همگی از آثار باستانی کشف شده در منطقه «سانشینگدویی» الهام گرفته شدهاند.
در حال حاضر شور و شوق موزه و فرهنگ سراسر چین را فرا گرفته و موزهها به عنوان نقاط رشد جدید در بازار فرهنگی و گردشگری بروز یافتهاند. این علاقه همچنین باعث یک «موج فرهنگی و خلاقانه» شده و به منجر به راه اندازی دپارتمانهای بیشتر و بیشتر فرهنگی و خلاقانه درون موزههای اصلی چین با تمرکز بر توسعه مجموعهای از محصولات خلاقانه گشته است.
برنامه ریزان و عوامل محصولات فرهنگی و خلاقانه که در سال جاری توسط وزارت منابع انسانی و تامین اجتماعی به عنوان یک حرفه جدید شناخته شدهاند، موظف به طراحی محصولات بر اساس تقاضای بازار و اجرای عملیات بازاریابی هستند.
«لی یائو» یکی از کارشناسان موزه سانشینگدویی چونگچینگ چین گفت این متخصصان نیاز به ادغام دانش در زمینههای مختلف از جمله هنر، فرهنگ، مجموعه موزهها، بازاریابی، قوانین، مقررات و فناوری دیجیتال دارند.
محصولات فرهنگی و خلاقانه به درکی عمیق از آثار باستان و خلق ثانویه نیاز دارند.
لی خاطرنشان کرد: طراحان باید طراحی خلاقاه مدرن را ادغام کنند و در عین حال به فرهنگ تاریخی احترام گذارده و از آثار باستانی برای اجتناب از اقتباس نامناسب یا سوء استفاده به درستی استفاده کنند.
طراحی محصولات فرهنگی و خلاقانه نیز از همکاری و ادغام میراث فرهنگی مناطق مختلف بهره میبرد.
موزه سانشینگدویی چونگچینگ چین با «کوه جینگمای» نخستین سایت میراث جهانی فرهنگ چای در جهان، برای راه اندازی یک مجموعه «چای پوئر یوننان» با قاب نقاشیهای باستانی از مجموعه موزه، همکاری کرد.
ظروف نوشیدن چای علاوه بر برگهای چای نیز ماهیت میراث فرهنگی را در دست برنامه ریزان و عوامل محصولات فرهنگی و خلاقانه منعکس میسازد.
همچنین مجموعهای از فنجانهای چای در کورههای معروف باستانی در معرض نمایش قرار داده شده است.
«لیو فانگچن» گردشگری از شهر «شنیانگ» واقع در شمال شرقی چین با معرفی سوغاتی که خریده، گفت: من آهنربایی را انتخاب کردم که از مجسمه طوسی سفالی درام نوازی و داستان سرایی الگوبرداری شده بود. وقتی از سالن بازدید میکردم متوجه شدم که این نوع مجسمه منحصر به این موزه و طراحی مجسمه بسیار شاد و خندان است.
بر اساس گزارش شرکت «مشاوره ژییان»، اندازه بازار محصولات فرهنگی و خلاقانه چین طی سال گذشته میلادی به ۱۶.۳۸ میلیارد دلار رسید که در مقایسه با سال ۲۰۲۲ رشدی ۱۳.۰۹ درصدی را نشان میدهد.
اندازه بازار این صنعت در سال ۲۰۲۰، ۱۰.۶۷ درصد از کل جهانی را به خود اختصاص داد و تا سال ۲۰۲۳ به ۱۱.۵۶ درصد افزایش یافت.