نگاهی به حکم دادگاه ترامپ؛ آیا مشکلات آمریکا حل میشود؟
«آنتونی مورتی» دانشیار «دپارتمان ارتباطات و رهبری سازمانی» در «دانشگاه رابرت موریس» ایالت پنسیلوانیا طی یادداشتی تحت عنوان «ترامپ مجرم شناخته شد اما مشکلات آمریکا از بین نمیرود» در وبسایت شبکه «سیجیتیان» به این موضوع پرداخته است.
هیات منصفه دادگاه نیویورک ۳۰ مه (۱۰ خرداد) به این نتیجه رسید که دونالد ترامپ سوابق مالی را برای لاپوشانی پرداخت حق السکوت در ماجرای رابطه جنسی به یک بازیگر فیلمهای مستهجن، دستکاری کرده است.
اندکی پس از اعلام این رای، ترامپ اظهارات کوتاهی را در جمع روزنامه نگاران مطرح کرد؛ به گفته او کل این پرونده علیه او یک «آبروریزی» است و این دادگاه در راستای تضمین محکومیت او، تحت «تقلب» قرار گرفته است. ترامپ تاکید کرد که دادگاه تحت نفوذ کاخ سفید برگزار شده و در عین حال درباره چگونگی این ادعا حرفی نزد و گفت که «این مبارزه هنوز پایان نیافته است».
ترامپ یک شخصیت قطبیساز است و در برههای روی کار آمد و نفوذ پیدا کرد که شکاف میان چپ و راست در آمریکا مشهود بود. حمایت از او در میان جمهوریخواهان از سال ۲۰۱۶ بسیار شدید بوده است، با این وجود نظرسنجی انجام شده توسط شبکه خبری «سیانان» و یک شرکت تحقیقاتی مستقل حاکی از آن است که تقریبا از هر چهار جمهوریخواه یک نفر در صورتی که در هر یک از پروندههای حقوقی فراوان مجرم شناخته شود، «ممکن است» در رای دادن به او در انتخابات ریاست جمهوری امسال تجدیدنظر کند.
«ایبیسی نیوز» تحلیل مهمی در خصوص دادههای این نظرسنجی انجام داد و اعلام کرد که «ممکن است» به مثابه «قطعا رای آنها تغییر خواهد یافت» نیست. با توجه به رای دادگاه مبنی بر مجرمیت ترامپ، بسیاری از طرفداران او ممکن است به سادگی در خصوص رای خود دچار بحران اعتماد شوند، بدون اینکه نظرشان بی درنگ به سمت «جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا تغییر کند.
اگر جور دیگری به موضوع نگاه کنیم، هر کدام از نامزدهای به اصطلاح خرد که برای انتخابات ریاست جمهوری امسال به میدان میآیند احتمالا از جانب رای دهندگان ترامپ مورد حمایت قرار گیرند. در عین حال، «جمهوریخواهان طرفدار ترامپ» چنان تنفری از رئیس جمهور کنونی دارند که شاید به ترامپ رای دهند.
اگر همه اینها گیجکننده به نظر میرسند، باید گفت بسیاری از سیاستهای این روزهای ایالات متحده هم همینطور است. کشوری که به خود به عنوان درخشانترین چراغ دموکراسی در جهان میبالد حالا گرفتار بسیاری از مشکلات و مسائل داخلی شده است.
گزارشی که «دفتر اطلاع رسانی شورای دولتی چین» ۲۹ مه (۹ خرداد) منتشر ساخت، چالشهای حقوق بشری در ایالت متحده را نشان میدهد. طی این گزارش به مشکلاتی مزمن چون نژادپرستی و نابرابری اقتصادی و همچنین موضوعات مرتبط با افزایش سفیدبرترپندازی و فراگیر شدن فرهنگ اسحله پرداخته شده است. به طور خلاصه، سابقه حقوق بشری آمریکا مملو از نقاط سیاه واقعی است.
مشکل دیگر آمریکا، نبود جریان دوحزبی [واقعی] است. در دموکراسیهای غربی هنگامی که سیاستمداران چپ و راست از اجماع خودداری میکنند، دستاوردهای محدود و معدودی دارند. طی دو دهه گذشته، دو حزبی در بیشتر و بیشتر از ۵۰ مجلس ایالتی آمریکا وجود نداشته و به طور فزایندهای در کنگره کمیاب بوده است. رای دهندگان دموکرات و جمهوریخواه نیز به اردوگاههای خود عقب نشینی کردهاند؛ آنها هم از دیدن «طرف مقابل» به عنوان چیزی فراتر از یکپارچگی راسخ برای جلوگیری از تغییرات سیاسی مورد نیازشان چشمپوشی میکنند.
مشکل سوم لفاظیهایی است که به صورت عمدی موسسات آمریکا را نابود کرده است. یکی از مثالهای بارز این قضیه درست چند ساعت پس از اعلام حکم مجرمیت ترامپ در روز پنجشنبه، خود را نشان داد. چند نفر که سودای نامزدی معاونت ریاست جمهوری ترامپ را در سر دارند، نظام حقوقی کشورشان که او را گناهنکار شناخته به باد انتقاد گرفتند. یکی از این افراد این گونه گفت که رای دادگاه ثابت کرد «نظام قضایی ایالات متحده در دوره جو بایدن و دموکراتها تا چه اندازه فاسد، دستکاری شده و غیرآمریکایی شده است.»
نهایتا مجرمیت ترامپ قطب بندی در ایالات متحده را تغییر نخواهد داد. بسیاری از جمهوریخواهان همچنان به ترامپ نگاهی در قد و قامت یک قهرمان خواهند داشت و دموکراتها او را یک فاسد و خودشیفته میدانند.
با توجه به اینکه نظرسنجیهای انتخابات ریاست جمهوری همچنان از رقابت نزدیک بایدن و ترامپ خبر میدهند، هر دو حزب میدانند که آوردن رای دهندگان خود پای صندوقهای رای یک امر لازم و ضروری است. اما همین حالا هم بایدن و هم ترامپ از دید رای دهندگان نامطلوب به نظر میرسند.
متاسفانه باید گفت مهم نیست کدام یک از این دو نفر در انتخابات نوامبر پیروز میدان میشوند، واقعیت این است که مشکلات آمریکا از بین نخواهد رفت.