آقای «شی» تسریع‌گر ساخت جامعه چینی-عربی با سرنوشت مشترک

«شی جین پینگ» رئیس جمهور چین در آیین گشایش دهمین نشست وزیران مجمع همکاری چین و کشورهای عربی تاکید کرد دوستی میان چین و ملت چین و کشورهای عربی و ملت عربی از تبادلات دوستانه «جاده ابریشم باستانی»، مبارزه شانه به شانه برای آزادی ملی و همکاری برد-برد در روند ساخت ملی سرچشمه می‌گیرد.

وی تاکید کرد چین مایل به ایجاد «پنج ساختار همکاری بزرگ» با طرف عربی بر اساس «هشت اقدام مهم مشترک» برای تسریع ساخت جامعه‌ای چینی-عربی با سرنوشت مشترک است.

طی سخنرانی کلیدی آقای شی که بیش از دو هزار کلمه بود، عباراتی مثل «جامعه با سرنوشت مشترک» و «همکاری» که کاملا منعکس کننده دیدگاه چین در قبال نظم بین‌المللی است، بارها و بارها تکرار شده بود.

انتظار صمیمانه رئیس جمهور چین برای «ترویج ساخت جامعه چینی-عربی با آینده‌ای مشترک» به شدت در میان همه طرف‌های حاضر مورد استقبال قرار گرفت.

واژه «سرعت بخشیدن» نشان دهنده چشم انداز روشن تسریع و ارتقاء توسعه روابط چین و کشورهای عربی، منعکس کننده روحیه بالای همکاری چین و کشورهای عربی و تزریق کننده نیروی مثبت به جهانی مملو از تغییرات و هرج و مرج است، که بسیار دلگرم کننده محسوب می‌شود.

واژه «سرعت بخشیدن» همچنین بر تفکر دیالکتیکی فلسفی چین در خصوص اینکه چگونه تمدن‌های مختلف می‌توانند به همزیستی هماهنگ، تبادل و یادگیری متقابل و همکاری برد-برد در میانه تغییرات عظیم جهان دست یابند، دلالت دارد و نشان دهنده دیدگاه پیگیری و مسئولیت پذیرانه دیپلماسی رئیس جمهور چین است.

حرکت سریع داشتن فقط برای دستیابی به مزایای موقت نیست، بلکه یک مبارزه طولانی مدت بر اساس دستاوردهای موجود و پیشگامی و پشتکار داشتن مستمر است.

از نظر برخی، همکاری عملگرایانه چین و کشورهای عربی دارای ظرفیتی عظیم است. با گذشت ۲۰ سال از راه اندازی «مجمع همکاری چین و کشورهای عربی»، مجموع ارزش واردات و صادرات کالا به «اتحادیه عرب» از ۳۰۸.۸۱ میلیارد یوان در سال ۲۰۰۴ به ۲.۸ تریلیون یوان در سال ۲۰۲۳ افزایش یافته که رشدی ۸۲۰.۹ درصدی را نشان می‌دهد.

در برهه‌ای از زمان که اقتصاد جهان به کُندی در حال احیاست و یکجانبه گرای و حمایت گرایی پس زده می‌شود، چین و کشورهای عربی مستمرا در حال توسعه جریان فناوری، سرمایه، محصولات و پرسنل هستند که به نفع مردم هر دو طرف و جامعه بین‌المللی است.

همانگونکه رئیس جمهور شی جین پینگ بر آن تاکید کرده، چین به کمک متقابل، برابری و سود متقابل، فراگیر بودن و یادگیری از همدیگر و همکاری نزدیک با کشورهای عربی برای تبدیل روابط چینی-عربی به معیاری برای حفظ صلح و ثبات جهانی، ایجاد مدلی برای ساخت مشترک کیفیِ «ابتکار کمربند و جاده»، مدلی برای همزیستی هماهنگ تمدن‌های گوناگون و مدلی برای کاوش مسیر صحیح حکمرانی جهانی تمایل دارد.

حرکت سریع دارای بنیان تاریخی عمیق، پایه‌ای محکم برای همکاری و مسیری روشن است.

دوستی میان چین و ملت چین و کشورها و ملت عربی از تبادلات دوستانه جاده ابریشم باستانی، از مبارزه دوشادوش برای آزادی ملی و از همکاری برد-برد در روند ساخت ملی نشأت می‌گیرد.

این سومین بار بود که شی جین پینگ در آیین گشایش نشست وزیران مجمع همکاری چین و کشورهای عربی حضور می‌یافت و پنجمین بار بود که سیاست‌های مهمی را به جهان عرب اعلام می‌کرد.

حرکت سریع نه فقط انتظار مشترک مردمان چین و عربی است بلکه مطابق با درخواست مشترک نیروهای عدالت طلب جامعه جهانی نیز هست.

خاورمیانه زمینی حاصلخیز برای توسعه است اما شعله‌های جنگ هنوز در این سرزمین زبانه می‌کشد. درگیری فلسطین-اسرائیل از اکتبر سال گذشته به شکلی قابل توجه تشدید یافته و به یک بحران انسانی جدی منجر شده که نگرانی‌های شدید را در میان مردم سراسر جهان برانگیخته است.

چین و اکثریت کشورهای عربی موضعی مشترک در قبال مساله فلسطین دارند. رئیس جمهور چین در مراسم افتتاحیه نشست وزیران که اخیرا پایان یافت، تاکید کرد «جنگ دیگر نمی‌تواند به طور نامحدود ادامه یابد، عدالت دیگر نمی‌تواند برای همیشه غایب باشد، و “راه حل دو کشوری” دیگر نمی‌تواند خودسرانه متزلزل شود.»

در لحظه‌ای که دوستان دور هم جمع شده‌اند، چین بار دیگر صدایی عادلانه به جهان می‌فرستد تا توقف سریع جنگ در غزه و راه حلی فراگیر، عادلانه و پایدار برای مسئله فلسطین را ترویج کند.

لازم به ذکر است که موضع منصفانه و عادلانه چین در قبال مساله فلسطین بشدت از سوی رهبران عرب مورد تقدیر قرار گرفت. پس از نشست وزیران، «محمد سالم ولد مرزوق» رئیس طرف عربی و وزیرخارجه موریتانی به طور خاص در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با طرف چینی و اتحادیه عرب تاکید کرد که سطح همکاری عربی-چینی به یک سطح بالای جدید هم در بعد دوجانبه و هم در ابعاد چند جانبه دست یافته است.

در این نشست چین و کشورهای عربی به اجماعی گسترده‌ در خصوص بسیاری از موضوعات مهم و دشوار منطقه‌ای و بین‌المللی دست یافتند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا