تاکید چین در «مجمع جهانی اقتصاد» بر باز بودن و مخالفت با حمایت گرایی تجاری
چین دیدگاه خود مبنی بر یک اقتصاد جهانی باز و همکاری برد-برد را در نشست سالانه «مجمع جهانی اقتصاد» (WEF) تشریح خواهد کرد و پیامی قوی ارسال خواهد نمود مبنی بر اینکه به گشودن بازار خود به سوی جهان ادامه خواهد داد امری که در تضاد آشکار با تمرکز برخی مقامات غربی بر رقابت ژئوپلتیکی است که اقتصاد جهان را به دردسر انداخته است.
«لی چیانگ» نخست وزیر چین در نشست سالانه مجمع جهانی اقتصاد شرکت خواهد کرد و قرار است روز سه شنبه به وقت محلی یک سخنرانی ویژه ایراد کند. به عقیده کارشناسان، حضور آقای لی نشان دهنده اهمیت فراوانی است که چین برای WEF و همکاری چندجانبه قائل است و همچنین منعکس کننده تعهد آن به باز بودن و چندجانبه گرایی محسوب میشود.
شرکت و کارشناسان جهانی میگویند تعهد تزلزل ناپذیر چین به گشایش و احیای مستمر اقتصاد آن به یک نقطه برجسته برای اقتصاد جهان تبدیل شده که در حال دسته و پنجه نرم کردن با خطرات و چالشهای جدی از جمله حمایت گرایی تجاری و تنش ژئوپلتیکی است. به باور آنها چین همچنان لوکوموتیو توسعه اقتصادی جهان قلمداد میشود.
حضور نخست وزیر چین در نشست سالانه مجمع جهانی اقتصاد به طور خاص توجه گستردهای را به خود جلب کرده چرا که اقتصاد جهان در یک رکود جدی و خطرات و چالشهایی مثل افزایش چند پارگی تجاری گیر افتاده است. همچنین بسیاری انتظار بالایی از احیای اقتصادی چین به منظور پیش بردن رشد جهانی دارند.
«با چنین حضور سطح بالایی در مجمع جهانی اقتصاد که نشان دهنده اهمیت فراوان چین به این نشست است، پکن همچنین عزم راسخ خود را به جهان برای تداوم حمایت از ایجاد یک اقتصاد جهانی باز و حفظ توسعه سالم جهانی سازی اقتصادی نشان داده است.»
چین در این مجمع به ترویج چندجانبه گرایی و تقویت ارتباطات برای کاهش اختلافات به ویژه با وجود نااطمینانی اقتصادی جهان و احیای اقتصادی نسبتا ضعیف بعد از پاندمی کرونا، خواهد پرداخت.
این رویکرد همچنین مطابق با شعار نشست سالانه مجمع جهانی اقتصاد یعنی «اعتماد سازی مجدد» است. افزایش بی اعتمادی به یک مشکل جدی برای اقتصاد جهانی تبدیل شده چرا که بسیاری از اقتصادهای بزرگ، به طور خاص آمریکا، یک رویکرد حمایت گرایانه صعودی را اتخاذ کردهاند.
واشنگتن همچنین در حال تمرکز بر رقابت ژئوپلتیکی و گسترش مستمر و بیش از حد مفهوم امنیت ملی به جای همکاری جهانی است. چنین تمرکزی احتمالا در نشست مجمع جهانی اقتصاد برجسته شود چرا که طبق برنامه کاری منتشره، کاخ سفید «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی ایالات متحده را به این رویداد سالانه اعزام کرده است.
در مقام مقایسه، انتظار میرود آمریکا همچنان به صورت ظاهری از جهانی شدن حمایت کند و از تقویت همکاریها حف بزند، اما در عمل، به جدا شدن و سرکوب کشورهایی که معتقد است رقابت نهادینه و دارای تفاوتهای راهبردی هستند، ادامه خواهد داد.
به گفته کارشناسان، در حالی که انتظار میرود بسیاری مقامات غربی بر درگیریهایی چون جنگ روسیه-اوکراین و جنگ در نوار غزه تمرکز کنند، مقامات چینی بر توسعه اقتصادی و همکاری تمرکز خواهند داشت.
«رانی جارکاس» رئیس «گروه سدروس» به روزنامه «گلوبال تایمز» گفت: معتقدیم نخست وزیر لی تاکید بیشتری بر این این حقیقت خواهد کرد که چین آغوشی باز برای تجارت دارد و مسیر اصلاحات بازار و آزادسازی را ادامه خواهد داد. به عبارت دیگر ما شاهد واکنش تاکتیکی چین به پویایی جنگ تجاری با حملات دقیق هستیم، اما نمیبینیم که چین از راهبردی اساسی خود برای باز کردن اقتصادش به روی شرکای خارجی دور شود.
چین مکررا وعده باز کردن هر چه بیشتر بازار خود به روی شرکتهای جهانی را تکرار کرده است. کنفرانس کار اقتصادی مرکزی که در دسامبر ۲۰۲۳ برگزار و اولویتهای اقتصادی ۲۰۲۴ را تعیین کرد، وعده تلاشها برای تثبیت تجارت و سرمایه گذاری خارجی را مطرح نمود. این کنفرانس به طور خاص تاکید کرد دسترسی بازار به صنایع مخابراتی، پزشکی و دیگر صنایع خدماتی باید تسهیل گردد.
قرار است چین دادههای اقتصادی را روز چهارشنبه منتشر سازد و پیش بینی بالایی وجود دارد مبنی بر اینکه رسیدن رشد اقتصادی چین به هدف رشد رسمی حدود ۵ درصد یا حتی بالاتر در سال ۲۰۲۳ را نشان دهد. انتظار میرود احیای اقتصادی چین در سال جاری میلادی مستحکمتر شود و برخی از اقتصاددانان رشد بالای ۵ درصد را برای ۲۰۲۴ پیش بینی میکنند.