عرضه «تراشههای تنزلداده شده»؛ راه حل موقت شرکت آمریکایی «انویدیا»
رسانههای خارجی گزارش دادند شرکت آمریکایی تولیدکننده تراشه «انویدیا» به منظور پیروی از سیاست جدید کنترل صادراتی ایالات متحده قصد دارد تولید گسترده تراشههای هوش مصنوعی که مختص بازار چین طراحی شدهاند را در سه ماهه دوم سال جاری میلادی آغاز کند.
طبق اعلام افراد آگاه از این موضوع، «نسخه تنزل داده شده» این تراشه در اصل قرار بود نوامبر سال گذشته، تولید شود اما به دلیل مشکلات فنی طی ادغام، به تعویق افتاد. رسانههای خارجی طی دو روز گذشته گزارش دادند که مصرف کنندگان چینی علاقه فراوانی به تراشههای «نسخه تنزل داده شده» انویدیا ندارند و همین باعث ایجاد بحثهای داغی در چین و ایالات متحده شده است.
با اینکه مردم دو طرف مواضع و ذهنیتهای متفاوتی دارند اما یک اجماع در میان افکار عمومی چین و آمریکا وجود دارد. بخاطر همین این وضعیت غیرعادی، ناپایدار است.
انویدیا دو بار مجبور به طراحی و تولید تراشههای مختص به بازار چین شده به گونهای که به یک صحنه بی معنی در تاریخ تجارت بینالملل تبدیل گشته است.
تحت حالت ایده آل جهانی سازی اقتصادی و تجارت آزاد، همکاری انویدیا با بازار چین منطقی، مشروع و به صورت متقابل سودمند خواهد بود. درآمد انویدیا از بازار چین معادل حدود یک پنجم کل درآمد این تراشه ساز آمریکایی است. این چیزی نیست که یک شرکت تجاری به هیچ وجه بتواند از آن صرف نظر کند.
برای انویدیا آسان نیست بخاطر دور زدن محدودیتهای کنترل صادرات با واشنگتن «بازی عقاب و مرغ» را بازی کند.
اگرچه انویدیا به شکلی اساسی در حال محافظت از منافع خود است، اما ایستادگی و انعطافپذیری آن در شرایط کنونی تبلیغ گسترده ایالات متحده برای «جداسازی فناوری» از چین اهمیت مثبتی دارد. در واقع باید گفت مایه تاسف است اگر دیگر شرکتهای آمریکایی این کار را انجام ندهند.
با این وجود، دور زدن کنترلهای صادراتی مریکا با کاهش عملکرد تراشهها، نهایتا یک تدبیر موقت در دورهای خاص است نه یک راه حل دراز مدت. اولا رقابت پذیری این نوع تراشه که کاربران فضای مجازی چین آن را «نخسه عقیمشده» خواندهاند، به ناچار در بازار چین کاهش خواهد یافت؛ دوما ابهام بزرگی که دولت آمریکا با گفتن جبران خسرات در هر زمان نیز مسالهای است که مصرف کنندگان چینی «نباید» آن را در نظر بگیرند.
بازاری که انویدیا مجبور به ترک آن است قطعا نیرومحرکه و فرصتی برای توسعه سریع تراشههای داخلی چین محسوب میشود.
به عبارت دیگر، هدف کنترلهای صادراتی آمریکا علیه چین محدود کردن توسعه و پیشرفت فناوری پیشرفته چین است.
نتیجه نهایی ارتقاء توسه و پیشرفت فناوری پیشرفته چین است که طبیعتا دارای آثاری خلاف انتظار است. در این فرایند، شرکتهای آمریکایی مثل انویدیا قربانیان مسلم رویکرد ایالات متحده هستند.