تأثیر گسترش بریکس بر تقویت اطمینان به ترویج یک مدیریت عادلانه جهانی
با وجود آنکه «خاویر میلی» رئیس جمهوری جدید آرژانتین جمعه گذشته گفت که کشورش فعلاً به عضویت بریکس درنخواهد آمد، این تصمیم تأسف بار او از جذابیت های این گروه نخواهد کاست و همان طور که روز دوشنبه شاهد بودیم گروه بریکس با گسترش خود پیام قدرتمند فراگیر بودن را با صدایی رساتر به گوش جهان رساند.
عربستان سعودی، مصر، امارات متحده عربی، ایران و اتیوپی با پیوستن به برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی یک فصل تازه از گروه بریکس را آغاز کردند. دو برابر شدن تعداد اعضای گروه بریکس شاهدی است بر آنکه این گروه در ابتدای هجدهمین سال فعالیت خود برای کشورهای جهان جذابیت بسیار دارد و در عین حال نشان داد که کشورهای در حال توسعه جهان فارغ از وسعت و نظام سیاسی و مراحل توسعه خود تا چه اندازه انسجام دارند. علاوه بر این پنج عضو تازه، بسیاری از کشورهای دیگر از جمله کویت، بلاروس، قزاقستان و بولیوی نیز برای پیوستن به بریکس ثبت نام کرده اند.
در طول ۱۷ سال گذشته، گروه بریسک تبدیل به بستری برای تقویت همکاری های پنج عضو خود و کمک به اوج گرفتن کشورهای جنوب جهانی شده است. بانک توسعه جدید در شانگهای و ترتیبات ذخیره احتیاطی (CRA) نمونه هایی از ماهیت سودمند و عمل گرایانه همکاری های اعضای بریکس هستند.
با توجه به پیچیده شدن مداوم وضعیت بین المللی و روند ضعیف احیای اقتصاد جهان، بسیاری از کشورهای در حال توسعه جهان با مشکلاتی نظیر فشار بدهی، تورم بالا و رشد اقتصادی کند مواجه هستند. پنج عضو جدید بریکس به عنوان نمایندگان خاورمیانه و آفریقا با کمک به گسترش نفوذ و تأثیرگذاری این گروه در جهان موجب افزایش نقش آن در مقام وزنه ای برای برقراری ثبات در اقتصاد جهان خواهند شد. گروه بریکس پس از گسترش اخیر خود امکان آن را خواهد داشت که با تلاش های هماهنگ به رشد مشترک و حفاظت از چندجانبه گرایی کمک کند و سهمی بیشتر در تحقق یک نظام مدیریت عادلانه تر و همراهی با برابری بیشتر در جهان داشته باشد.
امروز جهان وارد یک عصر جدید از تلاطم و دگرگونی شده و نظم جهانی دستخوش تغییرات بزرگ، بخش بندی و ائتلاف های جدید می شود. درگیری های اوکراین و غزه علاوه بر مختل کردن زنجیره جهانی عرضه، روند برقراری صلح و توسعه در جهان را نیز با خطرات عظیم مواجه کرده است.
در چنین شرایطی برخی از کشورهای غربی با دنبال کردن ذهنیت جنگ سرد و به تصویر کشیدن یک دورنمای تیره و تار، از هیچ تلاشی برای کاشتن بذر جدایی و رویایی فروگذار نمی کنند تا از این طریق بتوانند همچنان سلطه غرب بر جهان را تثبیت کنند. در چنین پس زمینه تاریکی، ساز و کار همکاری بریکس به عنوان راهی برای کمک به تحقق آرمان مشترک اقتصادهای نوظهور و کشورهای در حال توسعه در جهت دست یافتن به سهمی عادلانه تر از دایره منافع جهانی و تضمین پیشبرد روند چند قطبی شدن در جهان دیده می شود.