حضور گروه عروسک ایرانی در هفتمین جشنواره بینالمللی عروسک «چوان جو»
هفتمین جشنواره بینالمللی عروسک «چوان جو» ۹ تا ۱۲ دسامبر در شهر «چوان جو» چین برگزار شد. بیش از ۵۰۰ هنرمندان ۳۵ گروه نمایشی از ۱۲ کشور و منطقه بیش از ۶۰ نقطه نمایشی در روستاها، تئاترها، مدارس و مناطق مسکونی «چوان جو»، بیش از ۸۰ نمایش دیدنی را اجرا کردند. از جمله آنها، «یاس تمام»، یک گروه نمایش عروسکی از ایران هم با نمایش «خاک و تاج» بنابه دعوت در این رویداد شرکت کرد.
۱۱ دسامبر، «یاس تمام» دو اجرا در مرکز تئاتر «جین جیانگ» انجام داد که واکنش محاطبان خیلی گرم بود.
یکی از محاطبان گفت: به نظرم این تئاتر عال بود چون موضوعش خیلی عمیق است. این تئاتر دو تئاتر معروف شکسپیر« مکبث» و «هملت» را با هم آمیخته است. نور و جلوه های صوتیاش هم عالی بود. مثلاً نورش بین قرمز و سفید تبدیل می شود و نور قرمز نشانه خونریزی و کشتار است. خیلی عمیق و قابل یادآوری است.
پس از اجرا، عضو گروه یاس تمام نیز با عروسک گردان «چوان جو» صحبت کردند و حرکت کردن عروسک محلی «چون جو» را یاد گرفتند. در گفتوگو با خبرنگار بخش فارسی رادیو و تلویزیون مرکزی چین، آنها شهر «چوان جو» و این دوره از جشنواره بینالمللی عروسک «چوان جو» را عالی ارزیابی کردند.
فهمیه باروتچی عروسک گردان نمایش خاک و تاج گفت: ما اولین بار است که به کشور چین دعوت شدیم و در جشنواره شرکت کردیم. چیزی که دیدیم بسیار بسیار شهر زیبا و آرامی است. خیلی مرتب است. در راه بین سالن و هتل بیشترین چیزی که نظرمان را جلب کرد، مجسمه هایی است که هنرمندان می سازند و غیر از آن، موتورهایی که خانم ها بیشتر سوارش هستند. خیلی برای ما جذاب است که این قدر آرامش در شهر برقرار است.
وی افزود: اطلاعات کمی که من درباره جاده ابریشم دریایی دارم این است که در دوران باستان بازرگانان از مسیری می گذشتند که آغازش از چین بود و از کشور ایران هم گذر داشتند و مهم بودن این مساله این است که این بازرگانان با عبور از این مسیر، کالاهایی را حمل و نقل می کردند و در عین حال فرهنگ خود را هم جا به جا می کردند. چیزی که ما می دانیم این است که کشور چین یکی از کشورها با قدمت زیاد در کار عروسکی است، چه در تآتر سایه، چه تآتر نخی و چه تآتر دستکشی… اما چیزی که امروز متوجه شدیم و جالب بود این است که من نمی دانستم که این شکل نمایش مخصوص خود شهر چوان جو است، برای من خیلی لذتبخش بود، که این قدر عروسک گردانی تمیز و با دقت است، مخصوصا ساخت و ساز عروسک ها، صورت هایشان، شخصیت هایشان و حرکات ریزی که انجام می دادند. در هر صورت چیزی که مهم این است که همه عروسک ها چه نخی و چه دستکشی همه از یک خانواده هستند و جشنواره خوبی اش این است که جشنواره توانسته همه کسانی را که عضو خانواده عروسک ها هستند را کنار همدیگر جمع کند.
جشنواره بینالمللی عروسک «چوان جو» در سال ۱۹۸۶ میلادی برای نخستین بار در شهر «چوان جو» برگزار شد. امسال سالی است که بیشترین تعداد سالن اجرا، گسترده ترین توزیع نقات نمایش و بیشترین تعداد اجرا را دارد. در مراسم اختتامیه هفتمین جشنواره بینالمللی عروسک «چوان جو»، فدراسیون بینالمللی نمایش عروسکی یونسکو و برگزارکننده جشنواره بینالمللی عروسک «چوان جو» قرارداد همکاری راهبردی امضا کردند. در همان زمان، کمیته آسیا-اقیانوسیه فدراسیون بین المللی نمایش عروسکی و شهرستانداری مردمی شهرستان «هویآن» توافقنامه همکاری امضا کردند که هدف آن ترویج بیش از پیش میراث و نوآوری هنر و فرهنگ عروسکی آسیا-اقیانوسیه و توسعه و مبادلات متنوع است.