بارقه‌ای از امید در درگیری‌ اسرائیل و فلسطین

روز چهارشنبه ۲۹ دسامبر، چین طرحی شامل چهار مورد را برای صلح خاورمیانه به شورای امنیت سازمان ملل ارائه کرد. وانگ یی، عضو دفتر سیاسی حزب کمونیست و وزیر امور خارجه چین به عنوان رئیس نشست عالی رتبه شورای امنیت در نیویورک خطاب به اعضای این شورا گفت که گفتگو و مذاکره بهترین راه برای نجات جان انسان‌هاست.

وانگ یی گفت: «ما باید با عزمی راسخ تر برای زنده کردن چشم انداز راه حل دو کشور تلاش کنیم. عدم وجود یک کشور فلسطین عامل اصلی تنش مداوم در وضعیت اسرائیل و فلسطین است.»

برقراری روابط حسنه میان ایران و عربستان سعودی در ماه مارس امسال با میانجیگری چین اتفاق افتاد و پس از سال‌ها دشمنی یک گام مهم رو به جلو در روابط دو کشور به شمار می‌رود. اگر بخواهیم منصف باشیم باید گفت از کسی پنهان نیست که این توافق بازتابی از افزایش نقش تأثیرگذار چین در خاورمیانه است.

در حقیقت چین توانایی ایفای نقش سازنده در مسائل سیاسی و امنیتی مربوط به فلسطین و اسرائیل را نیز دارد و وانگ یی با اشاره به چشم انداز تاریخی طولانی آن خطاب به شورای امنیت گفت:

«اسرائیل مدت هاست که به عنوان یک دولت مستقل شناخته می‌شود و یهودیان دیگر بدون خانه نیستند اما در مقابل حق مردم فلسطین برای داشتن یک کشور و حق آنها برای زندگی و بازگشت به سرزمین خود مدت‌های طولانی است که نادیده گرفته می‌شود. انصاف و عدالت در مسئله فلسطین در راه حل دو کشور نهفته است و جایگزینی نیز برای آن وجود ندارد.»

وانگ یی درباره دو مورد دیگر این طرح به شورای امنیت گفت که جهان باید «به عنوان فوری ترین اقدام خود در جهت برقراری یک آتش بس مداوم تلاش کند.» او همچنین از شورای امنیت خواست که «مسئولیت خود درباره موضوعات بزرگ جنگ و صلح و مرگ و زندگی را بر عهده بگیرد . . . و با توجه به پیشرفت های صورت گرفته در میدان، بی درنگ اقدامات بیشتر را به اجرا بگذارد.‌»

مسئله فلسطین و اسرائیل درامی طوفانی است که چندین دهه ادامه یافته و در طول چند هفته اخیر نیز جهان آن را از نزدیک دنبال می‌کند. در میان درد و رنج مداوم حاصل از درگیری اسرائیل و حماس در غزه، چین در مقام مدافع سرسخت صلح، همواره بر اهمیت یافتن یک راه حل و تلاش برای برقراری آتش بس و عملی کردن طرح دو کشور تأکید کرده است.

وظیفه هدایت این رویکرد دیپلماتیک نیز بر عهده وانگ یی وزیر خارجه چین بوده است. نقطه نظر وانگ یی،‌ همان گونه که در دیدارش با دبیرکل سازمان ملل،‌ آنتونی گوترش نیز به آن اشاره کرد، همراستا با دیدگاه چین در مورد صلح، وجدان بشری و پایبندی بر قوانین بین المللی است.

چکیده این دیدگاه چین بر پایه سه ستون مهم بنا شده است: نخست، پایبندی به جلوگیری از شروع هر گونه درگیری، تأکید بر دست یافتن به آتش بس کامل به منظور مانع شدن از فجایع انسانی بیشتر و آزاد سازی گروگان ها.

دوم، نیاز فوری به تضمین مسیرهای انتقال بی مانع کمک های بشردوستانه به غزه که ساکنان جنگ زده این منطقه به آن نیاز حیاتی دارند.

سوم، عزم راسخ برای فراخواندن طرف‌ها به از سرگیری فرآیند متوقف شده راه حل دو کشور و اذعان به ارتباط مهم آن با تضمین صلح کامل و پایدار در مناطق درگیری.

طرح ارائه شده از سوی وزیر خارجه چین به عنوان بارقه ای از امید، اتفاقا با توقف موقت درگیری میان اسرائیل نیز همزمان شده است. موارد مورد اشاره در این طرح علاوه بر برجسته کردن نگرانی های مهم بستری را برای دست یافتن به یک راه حل طولانی مدت فراهم می کند و نشان دهنده خواسته واقعی و خالصانه چین برای یافتن یک راه حل عملی با وجود تمام هرج و مرج موجود است.

بر خلاف جریان حملات واشنگتن و جریان های رسانه ای غربی، رویکرد دیپلماسی  فعال چین ریشه در تفکر مبتنی بر صلح و پایبندی بر قوانین بین المللی دارد و در میانه این جنگ بدون راه حل، بارقه ای از امید بوده است. حمایت تزلزل ناپذیر وانگ یی از آتش بس پایدار و راه حل دو کشور در نشست اخیر شورای امنیت فرصتی برای شکل گیری یک همکاری بین المللی جدید برای مقابله با این خونریزی ریشه دار و طولانی مدت خواهد بود.

در این جهان پر از جنگ و درگیری،  موضع ثابت چین یادآور اهمیت همبستگی جهانی در تلاش برای برقراری صلح و ثبات در خاورمیانه از طریق گفتگو و استفاده از شیوه های سیاسی است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا