لزوم پایبند ماند اَپک باید به اصول و دستورکار خود
شروع کردن از صفر برای ایجاد یک مکانیسم اقتصادی و تجاری منطقه ای در مقیاس و سطح فراگیری و تأثیرگذاری اپک در جهان سراسر تفرقه و جدایی امروز تقریباً غیرممکن به نظر میرسد.
امید بسیار اقتصادهای منطقه به هفته رهبران همکاری اقتصادی آسیا و اقیانوسیه در سانفرانسیسکو، نشان دهنده اعتقاد آنها به هدف از شکل گیری این همکاری یعنی به ارمغان آوردن رفاه بیشتر برای مردم منطقه است.
پایبندی به دستور کار اپک مبتنی بر فراگیری، نوآوری و به هم پیوستگی همان چیزی است که آنان باید برای دستیابی به به این هدف به آن پایبند بمانند.
دلیل اصلی توجه گسترده جهان به سانفرانسیسکو در طول این هفته نیز اشتیاق برای مشاهده آن است که آیا پویاترین اقتصادهای منطقهای در سراسر جهان و به ویژه چین و ایالات متحده خواهند توانست در مورد راههای در کنار هم قرار گرفتن به توافق برسند یا خیر.
این امیدواری وجود دارد که آنها از فرصت نشست سانفرانسیسکو برای بازتعریف روابط اقتصادی و تجاری خود استفاده کنند و گفتگو، همکاری و پیش بینی پذیری را جایگزین رویارویی فزاینده، گسست و عدم قطعیت کنند.
چین و ایالات متحده به عنوان دو اقتصاد بزرگ جهان، با دستیابی به توافق در مورد مدیریت و کنترل مسئولانه خطرات و اجتناب از درگیری، نه تنها تأثیر مثبت بر ثبات و شکوفایی آسیا و اقیانوسیه خواهد داشت بلکه با توجه به اهمیت جهانی این منطقه، جهان را نیز تحت تأثیر قرار خواهند داد.
چین، ایالات متحده و همچنین سایر اقتصادهای اپک باید توجه داشته باشند که ارتباط مستمر کنونی میان اعضای آن از طریق پایبندی کامل بر اصول هماهنگی، رایزنی و گشودگی حاصل شده است.
با استفاده از همین اصول بوده که در مراحل مختلف توسعه اپک یک الگوی یگانه برای یافتن راه حل اختلافات و رسیدن به توافق نظر بین اعضا شکل گرفته است. اپک با در نظر داشتن تفاوتهای فرهنگی و سطح توسعه اقتصادی اعضای خود، آگاهانه سیاست پذیرش اعضای جدید را در پیش گرفت تا بتواند هر گونه شکاف احتمالی را به شیوه ای مؤثر از میان بردارد.
امروز نیز باید با توجه کامل به شجاعت، بینش و خرد موجود در میراث تاریخی اپک، تمرکز این همکاری را به جای جدایی و تفرقه بر اجماع و اتفاق نظر معطوف کرد.
دلایل زیادی برای استفاده از ظرفیتهای بالقوه نشست سانفرانسیسکو در جهت تزریق نیروی محرکه جدید به اپک وجود دارد. چین و آمریکا نیز هر دو باید با تحکیم مجدد اعتماد جهان به چندجانبه گرایی و جهانی شدن اقتصادی، در این راه مسئولانه عمل کنند.