چین از هیچ تلاشی برای صلح در خاورمیانه فروگذار نمیکند
درگیری اخیر فلسطین-اسرائیل جان بیش از ۱۱ هزار نفر را در غزه گرفته و درخواستهای روزافزون و شدید جهانی برای یک آتش بس فوری و پایان سریع خونریزیها را در پی داشته است.
چین از زمان شروع این درگیری تماس نزدیک با طرفهای مرتبط را حفظ کرده، فعالانه در رایزنیهای شورای امنیت سازمان ملل شرکت نموده و از هیچ تلاشی برای ترویج گفتگوهای صلح و آرام کردن اوضاع دریغ نکرده است.
به منظور حل موفق مساله فلسطین-اسرائیل، رعایت چهار اصل ذیل که چین همواره از آنها حمایت کرده ارزشمند است.
اول، چین همواره پایبند به بشردوستی پایبند بوده است. حفاظت از جان غیرنظامیان در درگیریهای مسلحانه خط قرمزی است که در قوانین بشردوستانه بینالمللی بر آن تاکید شده است. چین بر این باور است که تمام کشورها حق دفاع از خود دارند اما باید از قوانین بینالمللی به ویژه قوانین بشردوستانه بینالمللی پیروی کنند و امنیت غیرنظامیان را تضمین نمایند.
چین به منظور کاهش بحران بشردوستانه در غزه کمک نقدی اضطراری برای «تشکیلات خودگردان فلسطین» و «آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی در خاور نزدیک» (آنروا) اختصاص داده و همچنین غذا، دارو و دیگر کمکهای بشردوستانه اضطراری برای غزه که هر روز وضعیت قربانیان غیرنظامی آن وخیمتر میشود، فراهم کرده است. نمیتوان اجازه داد این فاجعهها ادامه پیدا کند.
دوم، چین قویا بر این باور است که راه حل سیاسی تنها راه خروج از این وضعیت است.
در خاورمیانه که درگیریهای مذهبی، قومیتی، تاریخی و غیره بشدت در هم تنیدهاند، نظم را نمیتوان با جنگ ایجاد کرد. قانون جنگل فقط خاورمیانه را بیش از پیش بی ثبات میسازد.
چین در ماه جاری به عنوان رئیس دورهای شورای امنیت سازمان ملل سعی در تقویت هماهنگی با تمام طرفها به ویژه کشورهای عربی، رعایت عدالت، ایجاد اجماع و انجام تلاشهای بی وقفه برای کاهش تنش و احیای صلح داشته است.
سوم، چندجانبه گرایی اصل اساسی برای چین به منظور آرام کردن اوضاع است.
«جای جون» نماینده ویژه دولت چین در امور خاورمیانه طی روزهای اخیر از مصر، قطر، امارات متحده عربی، عربستان سعودی، اردن و دیگر کشورها دیدن کرده و با دبیرکل «اتحادیه عرب» و کمیسر عالی آنروا دیدار کرده و خواستار یک آتش بس فوری برای پایان دادن به درگیری و ایجاد شرایطی برای از سرگیری روند صلح شده است.
چین به عنوان یکی از حامیان پیش نویس قطعنامه کشورهای عربی سازمان ملل در تاریخ ۲۷ اکتبر (۵ مهر) طی نشست ویژه اضطراری مجمع عمومی سازمان ملل قاطعانه به نفع درخواست آتش بس بشردوستانه میان فلسطین و اسرائیل رای داد.
موضع چین که بر اساس حقایق، قانون، وجدان، عدالت و درخواستهای شدید از سراسر جهان است به شکلی گسترده مورد حمایت جامعه بینالمللی قرار گرفت.
چهارم، پرداختن به علائم و دلایل ریشهای، موضع استوار چین در ترویج صلح در خاورمیانه است.
پکن عمیقا بر این باور است که راه اساسی خروج از مساله فلسطین، که در قلب موضوع خاورمیانه جای دارد، در اجرای راه حل دو کشور نهفته چرا که تشکیل یک دولت مستقل فلسطینی بر اساس مرزهای ۱۹۶۷ به پایتختی قدس شرقی را تضمین میکند.
چین همواره یک نقش مثبت در تقویت روند صلح خاورمیانه ایفاء کرده و ابتکارات و پیشنهاداتی را از جمله پیشنهاد پنج بندی دستیابی به امنیت و ثبات در خاورمیانه، پیشنهاد چهار بندی برای یک راه حل سیاسی در موضوع سوریه و همچنین رویکرد سه بندی برای اجرای راه حل ددو کشور میان فلسطین و اسرائیل مطرح کرده است.
و در مارس امسال عربستان سعودی و ایران روابط دیپلماتیک خود را با میانجیگیری چین از سر گرفتند.
«شیمون پرز» رئیس جمهور مرحوم اسرائیل که بی وقفه برای ترویج راه حل دو کشور تلاش میکرد، یکبار گفت: پیروزی واقعی در خرمن صلح است نه در بذر نشاندن برای یک جنگ دیگر. وقتی ما نقشههای جنگ را با نقشههای صلح جایگزین کنیم متوجه خواهیم شد که اختلاف حدقل بودهاند.
مسیر صلح در خاورمیانه ناهموار است. اما با تلاشهای مشترک جامعه بینالمللی، نهایتا برقراری صلح، ثبات و توسعه میان فلسطین و اسرائیل و همچنین در منطقه ممکن خواهد شد. و چین همواره از هر اقدام منجر به دستیابی به آرمان صلح حمایت میکند.