پروپاگاندای ژاپن از ضررهای طرح تخلیه فاضلاب هستهای به دریا کم نمیکند
مشروعیت، قانونی بودن و ایمنی طرح ژاپن برای تخلیه آب آلوده هستهای به دریا به شکلی مستمر در سطح جهان زیر سوال رفته است. معترضان در ژاپن و کشورهای همسایه یکی پس از دیگر در حال تظاهرات هستند و صداهای مخالف از بقیه جامعه جهانی هم هیچگاه متوقف نشده است. با این وجود ژاپن فقط در حال عیب پوشی موضوع و در تلاش برای ایجاد تصویری جعلی مبنی بر این است که تخلیه فاضلاب هستهای به اقیانوس آرام ایمن و بی خطر است آن هم با به راه انداختن کمپینهای گسترده تبلیغاتی داخلی و خارجی!
این رویکرد فقط نشان دهنده بی توجهی ژاپن به محیط زیست دریایی جهان و سلامت عمومی و همچنین خودخواهی این کشور است.
تلاش ژاپن برای پیشبرد طرح تخلیه پساب آلوده به مواد رادیواکتیو از همان ابتدا با مانورهای تبلیغاتی دقیق همراه بود.
«آژانس بازسازی ژاپن» که در سال ۲۰۱۲ برای پیشبرد امور بازسازی در نواحی فاجعهزده تاسیس شد، بودجه تبلیغاتی ویژهای را هر سال اختصاص داده تا مردم را متقاعد کنند تاثیرات ]منفی[ حادثه هستهای فوکوشیما از بین رفته است.
۱۳ آوریل ۲۰۲۱ یعنی همان روزی که دولت ژاپن به صورت یکجانبه تصمیم به تخلیه فاضلاب هستهای به دریا را اتخاذ کرد، آژانس بازسازی این کشور پوسترهای تبلیغاتی را چاپ و ویدئوهایی را روی وبسایت خود منتشر کرد و سعی نمود عناصر رادیواکتیوی را که نمیتوان از فاضلاب هستهای حذف کرد را «خوشیُمن» جلوه دهد.
این اقدام در سطح داخلی و بینالمللی باعث نارضایتی شدیدی شد. ساکنان عصبانی فوکوشیما تاکید کردند این پروپاگاندا هیچ ارتباطی با واقعیت آشکاری که فوکوشیما با آن روبروست، ندارد. در نهایت، آژانس بازسازی ژاپن مجبور شد از این تبلیغات خود عقب نشینی کند.
ژاپن طی دو سال گذشته به جای عبرت گرفتن به کمپینهای پروپاگاندای خود برای مجاب کردن افکار عمومی مبنی بر به اصطلاح ایمن بودن فاضلاب هستهای ادامه داده است.
بسیاری از جراید، شبکههای تلویزیونی و دیگر رسانههای ژاپنی آگهیهایی برای ایمنیِ ادعایی پساب هستهای پخش کردهاند و سعی در پنهان کردن نگرانیها و مخالفت افکار عمومی داشتهاند.
دولت ژاپن مکررا به آبهای تصفیه شده توسط «سیستم فرآری مایع پیشرفته» (ALPS) اشاره میکند اما این «آب فرآوری شده» هنوز دارای سطح بالایی از نوکلید رادیواکتیو است. دولت ژاپن در واقع تلاش دارد ماهیت مخاطره آمیز و خطرات بالقوه پساب هستهای را کم اهمیت جلوه دهد.
دولت این کشور همچنین یک صندوق ۸۰ میلیارد ینی (۵۵۶.۲۲ میلیون دلاری) برای «جبران» کسب و کار ماهیگیران در مناطق آسیب دیده از تخلیه فاضلاب هستهای تاسیس کرده و به این ترتیب تلاش دارد مخالفتها را با به اصطلاح «وجوه جبرانی» آرام کند. این اقدام بیش از پیش نشان دهنده تلاشهای ژاپن برای لاپوشانی خطرات ناشی از تخلیه آب آلوده هستهای به اقیانوس آرام است.
ژاپن همچنین تلاشهای تبلیغاتی خود که کشورهای خاص، سازمانها و گروههای بینالمللی را هدف گرفته، افزایش داده است و سعی در کسب تاییدیه برای اجرای طرح تخلیه پساب هستهای خود دارد.
«کیوچی هاگیودا» وزیر اقتصاد، تجارت و صنعت ژاپن در نشست اقلیمی، انرژی و زیست محیطیِ گروه ۷ که آوریل امسال برگزار شد، ادعا کرد پیشرفت پیوسته در خصوص برچیدن نیروگاه فوکوشیما از جمله تخلیه آب آلوده مورد استقبال قرار خواهد گرفت.
«استفی لمکه» وزیر محیط زیست، حفاظت از طبیعت و ایمنی هستهای آلمان فورا این ادعای وزیر ژاپنی را رد کرد و گفت آلمان نمیتواند از تخلیه آن آب تصفیه شده به دریا استقبال کند.
ژاپن همچنین سعی کرده برای توجیه طرح تخلیه پساب هستهای در موقعیتهای مختلف مانند نشست ناتو، نشست وزراتی آسهآن پلاس، نشست وزارتی کارائیب شرقی درباره صیادی و غیره…بهانههایی بیاورد.
تلاشهای ژاپن چه داخلی باشند و چه بینالمللی اشتباهند. طرفهای نگران شدیدا با طرح تخلیه پساب هستهای به اقیانوس مخالف هستند و خواستار توقف آن شدهاند. آنها همچنین از ژاپن خواستهاند با تمام طرفها از جمله کشورهای همسایه تعامل صادقانه داشته باشد، به شکلی مسئولانه از شر آب آلوده خلاص شود و نظارت سختگیرانه بینالمللی را بپذیرد.
اما ژاپن تاکنون فقط لجبازانه به پیشبرد طرح تخلیه فاضلاب هستهای خود پافشاری کرده بدون آنکه به دقت دیگر گزینهها را بررسی کند یا به شکلی جدی به نگرانیهای بینالمللی بپردازد، امری که جامعه جهانی را با خودخواهی خود ناامید کرده است.