دلایل خطرات عظیم «ریسک زدایی» برای جهان
امروز کشورهای سراسر جهان باید نسبت به احتمال وقوع یک جنگ سرد جدید آگاه باشند و بهتر است بکوشند تا با یافتن زمینههای مشترک برای تقویت همکاریهای و به حداقل رساندن اختلافات، به پیشبرد توسعه پایدار بشر کمک کنند.
مفهوم «ریسک زدایی» که آمریکا سعی در دامن زدن به آن دارد، بر اساس منطق قدیمی «تفرقه افکنی» است تا از این طریق این کشور به عنوان تنها ابرقدرت کنونی جهان بتواند به هر شکل ممکن مانع از توسعه چین شود.
«ریسک زدایی» موجب افزایش اصطکاک اقتصادی و کاهش سرعت رشد اقتصاد جهان خواهد شد. به گفته پییر اولویه گورینشاس، رئیس صندوق بین المللی پول «ریسک زدایی» می تواند باعث در پیش گرفتن یک رویکرد متمایل به داخل از سوی کشورها و در نتیجه کاهش رشد اقتصاد جهان شود و «این خطر وجود دارد که اقتصاد جهانی به بلوک های جدا از هم تقسیم شود.»
چین به عنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان در سال ۲۰۲۲ برای ششمین سال متوالی توانست بیشترین میزان تجارت کالا را به ثبت برساند و نقشی عظیم را در احیای فوری اقتصاد جهان بازی کند.
اما تصمیم واشنگتن به سیاسی کردن مسائل اقتصادی و تجاری ناقض اصول عدم تبیعض و تجارت آزاد سازمان تجارت جهانی به شمار می رود و علاوه بر کمرنگ کردن اعتبار نظام تجارت چندجانبه، قوانین اقتصادی را نیز نادیده می گیرد.
ایالات متحده برای متوقف کردن چین، عمدا در حال تخریب اقتصاد جهانی است.
علاوه بر آن، «ریسک زدایی» باعث با ایجاد تأخیر در روند توسعه علم و فناوری، مانع از عملکرد درست نظام و اکوسیستم جهانی فناوری می شود و موجب به وجود آمدن جدایی و از هم گسستگی همکاری های بین المللی در زمینه پژوهش و توسعه می شود.
امروزه، کشورهای جهان به منظور بهره وری و پیشرفت فناوری های سخت افزاری، نرم افزاری و علوم پایه و کاربردی سعی در ایجاد هماهنگی هر چه بیشتر با یکدیگر دارند.
اما ایالات متحده با تلاش برای گرد آوردن متحدان بیشتر برای خود در تلاش برای ایجاد یک نظام موازی و خارج کردن چین از بازی به وسیله «تفرقه افکنی و قطع زنجیره تأمین» و ساختن «حیاط کوچک با حصاری بلند» است.
«ریسک زدایی» همچنین موجب مختل شدن مدیریت جهانی و مانع شدن از تلاش های بین المللی برای مقابله با تغییرات اقلیمی و فقرزدایی خواهد شد.
چندین دهه است که صاحب نظران و سیاست پردازان سراسر جهان تمام تلاش خود را به کار گرفته اند تا موانع را از مسیر تجارت میان کشورهای مختلف بردارند و با وجود تفاوت های ایدئولوژیک میان آنها پل های ارتباطی برقرار کنند.
با این وجود، «ریسک زدایی» با ایجاد موانع مصنوعی، باعث تخریب بنیان اعتماد مشترکی خواهد شد که در طول چندین دهه میان کشورهای مختلف شکل گرفته و در نهایت سراسر جهان را به ورطه یک جنگ سرد خواهد کشاند.