چین رهبر گذار انرژی جهانی/چرا آسیا نقشی مهم در آینده پویایی انرژی بازی می‌کند؟

طی دهه گذشته مهم‌ترین مجمع‌های انرژی در کشورهای مختلف آسیایی از تایلند، مالزی و ژاپن گرفته تا چین برگزار شده است. پکن از ۳۱ جولای (۱۰ مرداد) میزبان رویداد سه روزه «نشست و نمایشگاه انرژی چین ۲۰۲۴» خواهد بود که طی آن کارشناسان سراسر جهان درباره امنیت انرژی، تغییرات آب و هوایی و اقتصاد کم‌کربن به بحث و رایزنی خواهند پرداخت.

موضوعات اصلی همچنین شامل نقش هیدروژن و آمونیاک در تامین تقاضای انرژی و امنیت انرژی و همچنین چشم انداز بازار گاز طبیعی مایع (LNG) خواهد بود. طی سومین جلسه عمومی بیستمین کمیته مرکزی حزب کمونیست چین، موضوعات مرتبط با انرژی جایگاهی ویژه داشتند. بر اساس «تصمیم» اتخاذ شده در خصوص تعمیق هر چه بیشتر اصلاحات جامع در جهت پیشبرد مدرنیزاسیون به سبک چینی، چین حفاظت از محیط زیست را در اولویت قرار می‌دهد، منابع را حفظ می‌کند و آنها به طور موثر به کار می‌گیرد و توسعه سبز و کم‌کربن را دنبال می‌کند.

سند نشست مذکور تاکید می‌کند: ما باید برای بهبود سیستم‌های حفاظت زیست محیطی کار کنیم و تلاش‌هایی هماهنگ برای کاهش آلاینده‌های کربنی، کاهش آلودگی، پیگیری توسعه سبز و تقویت رشد اقتصادی انجام دهیم.

چین به توسعه همکاری انرژی با کشورهای سراسر جهان پایبند است و توسعه انرژی خود را بر انرژی پاک مثل هیدروژن سبز متمرکز کرده است.

دومین اقتصاد بزرگ جهان تدریجا در حال تبدیل شدن به یک رهبر فناوری در بخش انرژی سبز است که نه فقط تحول انرژی در آسیا را به پیش می‌برد بلکه یک الگوی جهانی برای توسعه کم‌کربن نیز ایجاد می‌کند.

چین در حال حاضر افزایش تولید هیدروژن سبز به عنوان یک منبع مهم برای انرژی پاک را آغاز  کرده است. گرچه صنعت هیدروژن هنوز در سراسر جهان در مراحل اولیه خود به سر می‌برد، اما به نظر می‌رسد چین به یک رهبر در تولید فناوری ضروری برای هیدروژن سبز تبدیل شده است. به همین دلیل است که آلمان خواستار توسعه همکاری با پکن در حوزه فناوری هیدروژن و در عین حال مالزی به دنبال کمک چین برای توسعه صنعت انررژی هیدروژن سبز خود است.

در واقع گذار انرژی جهان از سوخت‌های فسیلی به انرژی‌های تجدیدپذیر، در بسیاری از جهات، به شکل قابل توجهی به آسیا متکی است. به کارگیری سریع انرژی‌های پاک توسط چین، این کشور را به عنوان یک رهبر واقعی انرژی سبز، نه فقط در آسیا بلکه در سطح جهانی قرار داده است. به همین خاطر است که پیش بینی می‌شود مقامات و کارشناسان انرژی چین در نشست و نمایشگاه انرژی چین ۲۰۲۴ گفتگویی را رهبری کنند که آینده انرژی در قاره آسیا و فراتر از آن را شکل می‌دهد.

با توجه اینکه آسیا در حرکت به سوی نقش رهبری در اقتصاد جهان است از اهمیتی ویژه برخوردار است. توسعه سریع اقتصادهای آسیایی کشورهای این قاره را جبهه مقدم تولید خودروهای برقی و ریزتراشه‌ها کشانده است. کشورهای آسیایی همچنین در حال تبدیل شدن به یک نیروی اصلی و پیشگام در نوآوری فناورانه هستند. نتیجا آسیا در حال حاضر بیشترین انرژی اولیه را در جهان مصرف می‌کند؛ به همین دلیل است که جریان انرژی – نه تنها از روسیه، بلکه از آسیای مرکزی و خاورمیانه – به احتمال زیاد به سوی شرق ادامه خواهد یافت.

به عقیده «پارا خانا» یک مشاور برجسته راهبرد جهانی، آینده متعلق به قاره آسیاست. این در واقع عنوان کتاب اوست که در سال ۲۰۱۹ به چاپ رسید. مطالعه‌ای که در همان سال توسط «بریتیش پترولیوم» (BP) انجام شد، نشان می‌دهد که آسیا، شامل چین و هند، تا سال ۲۰۴۰، ۴۳ درصد تقاضای انرژی جهانی را به خود اختصاص خواهند داد.

به همین دلیل است که هند در حال حاضر ظاهرا از «جدایی انرژی» اتحادیه اروپا از روسیه، نفع می‌برد. روسیه طی دو سال گذشته به شکلی قابل توجه صادرات نفت خام خود به هند را افزایش داده است.

واردات نفت پالایش شده اتحادیه اروپا از هند طی سال گذشته میلادی رکوردی جدید به جا گذاشت که نشان می‌دهد دهلی نو در حال حاضر نفت روسیه را با قیمت ارزان وارد می‌کند و پس از پالایش نفت، آن را با قیمت کامل به کشورهای اتحادیه اروپا می‌فروشد.

از سوی دیگر، چین قرار است از اتحادیه اروپا به عنوان مصرف کننده اصلی گاز طبیعی روسیه پیشی بگیرد. علاوه بر این چین به عنوان بزرگترین واردکننده گاز طبیعی مایع (LNG) جهان، به ساخت پایانه‌های LNG در سراسر این کشور ادامه داده است. مع الوصف این به آن معنا نیست که طراحان راهبردی چین تمام تلاش‌‌های خود را روی واردات گاز متمرکز خواهند کرد.

بر کسی پوشیده نیست که هدف درازمدت پکن تبدیل شدن به یک کشور خودکفا در زمینه انرژی است. بر اساس پیش بینی موسسه «گلدمن ساکس»، این هدف می‌تواند تا سال ۲۰۶۰ محقق شود. ضمنا چین بی شک به دنبال توسعه هر چه بیشتر تولید انرژی سبز خود است چرا که به نظر می‌رسد آماده رهبری انتقال انرژی جهانی است.

نهایتا با رویدادهای پراهمیتی مثل نشست و نمایشگاه انرژی چین ۲۰۲۴، تعهد کشورهای آسیایی به توسعه پایدار و نوآوری‌های فناورانه، نقش محوری این منطقه در شکل دادن به آینده انرژی جهانی را برجسته می‌سازد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا