نتیجه معکوس فشارهای ایالات متحده برای منزوی کردن چین در جهان
بر کسی پوشیده نیست که دولت ایالات متحده در حال آماده شدن برای آن است که در مذاکرات تعرفه ای با سایر کشورها با استفاده از حربه اعمال فشار،آنها را مجبور کند تا در ازایمحدود کردن روابط تجاری خود چینبتوانند از معافیت های تعرفه ای ایالات متحده برخوردار شوند.
دولت قبلی ایالات متحده به رهبری جو بایدن با وجود به کار گرفتن تمام توان خود برای دست یافتن به این هدف، در نهایت موفق به تحقق آن نشد. دلیل عدم موفقیت بایدن این بود که در صورت حاضر شدن متحدان و شرکای آمریکا به محدود کردن سطح تجارت خود با چین، دولت ایالات متحده نمی توانست خسارات ناشی از آن را برای آنها جبران کند و عملا در ازای دادن هیچ امتیازی می خواست از کشورهای دیگر امتیاز بگیرد.
نمایهوایی از خودروهای الکتریکی و کانتینرهای آماده صادرات در یکی از بندرگاههای شانگهای (۱۳ آوریل ۲۰۲۵)
به این ترتیب باید گفت که دست بردن دونالد ترامپ به چوب جادویی تعرفهها یک قمار مضحک خواهد بود، زیرا کشورها به خوبی می دانند که ایالات متحده تحت پوشش “اقدام متقابل”، در واقع در حال پیشبرد سیاست های سلطه طلبانه خود و زورگویی و یکجانبه گرایی اقتصادی و تجاری علیه کشورهای دیگر است.
در شرایطی که دولت بایدن قصد داشت دیگران را فریب بدهد تا به قیمت متحملِ هزینه شدن خودشان خواسته های ایالات متحده را انجام دهند، دولت ترامپ تلاش می کند آنها را وادار کند که نه تنها هزینه مقابله ایالات متحده با چین، بلکه هزینه «بازگرداندن عظمت دوباره به آمریکا» را نیز بپردازند.
همین رویکرد ایالات متحده به خوبی نشان میدهد که چرا اتحادیه اروپا، ژاپن و دیگر شرکای تجاری اصلی آمریکا حاضر به تسلیم شدن در برابر فشارهای ایالات متحده نیستند و حتی اگر ایالات متحده بگوید این کشورها را در قالب بیش از ۷۰ اقتصاد در حال «همکاری» با سیاست تعرفهای مبتنی بر اخاذی خود، شامل معافیت تعرفهای میکند نیز در برابر فشارهای این کشور سر خم نخواهند کرد.
بر خلاف برنامهریزیهای دولت ترامپ، آمریکاییها شاهد هستند که به جای تسیلم شدن یکی پس از دیگری این کشورها در برابر فشارهای آنها، اکنون جبهه متحد قربانیان تعرفههای ایالات متحده در حال شکلگیری و گسترش فزاینده است و همه کشورهای هدف تعرفه به جای تن دادن به فشارهای آمریکا، بر تلاش های خود برای ارتقای همکاری های اقتصادی و تجاری با یکدیگر و در عین حال با چین افزوده اند.
به عنوان مثال، در حالی که دولت بایدن از وضع تعرفه های تنبیهی اتحادیه اروپا بر واردات خودروهای الکتریکی ساخت چین را به عنوان دستاورد بزرگ استراتژی مهار اقتصادی و تجاری چین در دوره فعالیت دولت خود یاد میکرد، با گذشت حدود سه ماه از روی کار دولت ترامپ، لغو این تعرفهها بسیار نزدیک به نظر میرسد. فشارها و قلدریهای ایالات متحده، اتحادیه اروپا را بر آن داشته که به منظور پایان دادن هر چه زودتر به این تعرفه ها و آسیب های ناشی از آن برای خود، رایزنی های طولانی مدت با چین را از سر بگیرد.
عدم دست یافتن به هیچ گونه پیشرفت مشخص در مذاکرات با سایر اقتصادهای جهان باعث شده اقتصاد، امور مالی، بازار و جامعه ایالات متحده تحت فشار فزاینده قرار بگیرد و دولت ایالات متحده که بر مبنای گمانه زنی های سیاسی قصد بهره برداری از سیاست های تعرفه ای را داشت، اکنون خود بر لبه یک پرتگاه ایستاده است.
همانطور که سخنگوی وزارت بازرگانی چین گفت، مماشات صلح را به ارمغان نمی آورد و سازش موجب به دست آوردن احترام نخواهد بود. اگر هر کشوری بخواهد در ازای به اصطلاح دریافت مصونیت، منافع دیگران را قربانی کند، در نهایت تنها به دیگران آسیب خواهد رساند و هیچ سودی نیز نصیب خودش نخواهد شد، زیرا ایالات متحده همواره نشان داده که مانند هر قلدر و باجگیر دیگری، به باجگیری های خود ادامه خواهد داد. چین معتقد است که همه طرف ها باید در کنار انصاف و عدالت و در جهت درست تاریخ بایستند و از قوانین اقتصادی و تجاری بین المللی و سیستم تجاری چندجانبه جهان دفاع کنند. به باور چین هیچ کشوری از تأثیرات منفی یکجانبه گرایی و حمایت گرایی، در امان نخواهد بود. با بازگشتن تجارت بین المللی به دوران “قانون جنگل” و طعمه شدن ضعیف به دست قوی، همه کشورها قربانی خواهند شد. چین مایل است همه طرف ها از طریق تقویت وحدت و هماهنگی، برای مقابله با فشارهای ایالات متحده با یکدیگر همکاری کنند و به طور مشترک در برابر قلدری و یکجانبهگرایی این کشور بایستند.
در عین حال، باید به این نکته اشاره کرد که اگر هر طرفی به بهای قربانی کردن منافع چین با آمریکا به توافق برسد، چین نیز ساکت نخواهد نشست و دست روی دست نخواهد گذاشت. در صورت بروز چنین اتفاقی، چین با انجام اقدامات متقابل یک پاسخ مناسب خواهد داد. با این وجود،. در مجموع تا جایی که مشخص است دولت ترامپ زمینه و فرصتی را برای چین فراهم کرده تا روابط اقتصادی خود را با سایر اقتصادهای جهان بهبود بخشد.
هر چه ایالات متحده بیشتر به سمت یک جانبه گرایی، حمایت گرایی و سلطه طلبی پیش برود، چین و سایر شرکای همفکرش بر تلاش های خود برای حمایت از چندجانبه گرایی، ترویج تجارت آزاد و حفاظت از نظم تجارت جهانی عادلانه خواهند افزود. هر چه ایالات متحده بیشتر بخواهد به قلدری، اجبار و اخاذی متوسل شود و از این طریق برای عمل به راهبرد «اول آمریکا» در پی دست یافتن به اهداف خودخواهانه اش باشد، چین و شرکایش نیز تلاش می کنند تا از همکاری، تشریک مساعی و کمک متقابل برای گسترش منافع مشترک خود در جهت توسعه مشترک جهان استفاده کنند.
ایالات متحده با سیاست تعرفه ای خود قصد دارد چین را هدف قرار دهد و از این طریق با بازتعریف نظام صنعتی و زنجیره های تامین جهانی حول محور خود، موجب انزوای چین در جهان شود اما در واقع، تا همین جا نیز مشخص شده که این رویکرد آمریکا نتیجه معکوس خواهد داد و موجب منزوی شدن خود ایالات متحده در جهان خواهد شد.