فصل بعدیِ هیجان‌انگیز روابط چین-مالزی؛ از گذشته‌ای پررونق تا آینده‌ای درخشان

روزنامه «استار» مالزی سه شنبه تاریخ ۱۵ آوریل (۲۶ فروردین) مقاله‌ای تحت عنوان «از جاده ادویه تا مرزهای علم و فناوری» منتشر کرد و نوشت: در دنیای امروز که اتحادهای تجاری ساختار قدرت جهانی را تحت تاثیر قرار می‌دهند، روابط اقتصادی میان چین و مالزی، روایت پایداری، بازآفرینی و بلندپروازی است. تجارت تاریخی ابریشم و ادویه، امروز به صورت یک پیوند همکاری قوی در حوزه‌های زیرساخت، نوآوری دیجیتال و سرمایه‌گذاری راهبردی تکامل یافته است.

گزیده‌ای از مقاله مذکور در پی می‌آید:

سال‌ها پیش از شکل‌گیری توافق‌های تجاری مدرن، کشتی‌های تجاری «سلسله مینگ» چین در سواحل «مالاکا» پهلو می‌گرفتند؛ کشتی‌هایی که مملو از ابریشم، ظروف چینی و چای بودند. این تبادلات، اساس روابط میان دو کشور چین و مالزی را بنا نهادند که نهایتا نه فقط اقیانوس‌ها، بلکه قرن‌ها را نیز درنوردید.

مالزی در سال ۱۹۷۴ نخستین کشور «آسه‌آن» بود که روابط دیپلماتیک با جمهوری خلق چین برقرار کرد و به این ترتیب دروازه دهه‌ها توسعه اقتصادی هماهنگ گشوده گردید.

پیوستن چین به «سازمان تجارت جهانی» (WTO) در سال ۲۰۱۱، جریان‌های تجاری در سراسر قاره آسیا را ارتقا بخشید و مالزی نیز از آن سود برد. چین در سال ۲۰۲۴ برای شانزدهمین سال پیاپی به بزرگترین شریک تجاری مالزی بدل شد. همکاری میان مالزی و چین حالا دیگر منحصر به تجارت کالا نیست. مالزی همچنین فعالانه در ساخت مشترک «ابتکار کمربند و جاده» (BRI) مشارکت دارد.

مالزی با دارا بودن موقعیتی راهبردی در جنوب شرق آسیا، حلقه‌ای کلیدی برای چین در تحقق چشم انداز بزرگ اتصال جهانی به شمار می‌رود. گل سرسبد این همکاری پروژه «خط آهن ساحلی شرقی» است که با طول ۶۶۵ کیلومتر بندر «کلانگ» در غرب را به شهر «کوتا بهارو» در شرق متصل می‌کند.

این راه آهن که پیش بینی می‌شود در سال ۲۰۲۷ تکمیل شود، زمان سفر را به نصف کاهش خواهد داد، هزینه‌های لجستیک را کم می‌کند و پتانسیل اقتصادی دست نخورده در امتداد این مسیر را آزاد خواهد کرد.

وقتی این پروژه به بهره برداری برسد، مالزی را به یک قطب لجستیکی منطقه‌ای تبدیل خواهد کرد که پارک‌های صنعتی، بندرها و شهرهای شبه‌جزیره مالزی را به هم متصل می‌کند.

با نگاهی رو به جلو در می‌یابیم که آینده مناسبات چین-مالزی نه فقط در تجارت بلکه در تحول و دگرگونی نهفته است. اقتصاد دیجیتال به مرز جدید پیشرفت تبدیل شده است. با رشد صنعت فناوری مالی در مالزی و تقویت روزافزون توان علمی و فناورانه چین، دو کشور همکاری‌های خود را در حوزه‌هایی مانند هوش مصنوعی، 5G، رایانش ابری و تجارت الکترونیک با شتاب بیشتری دنبال می‌کنند.

با توجه به آنکه هر دو کشور به سمت توسعه پایدار در حال حرکتند، سرمایه‌گذاری‌های مشترک در حوزه‌های انرژی خورشیدی، خودروهای برقی و اقتصاد چرخشی در حال نهادینه شدن هستند.

قطعا مسیر پیش رو بدون چالش نخواهد بود اما اگر به گذشته نگاهی بیاندازیم، درمی‌یابیم که مالزی و چین همواره توانسته‌اند خود را با شرایط متغیر وفق دهند و در این مسیر رشد و شکوفا شوند. از تجارت ادویه در سده پانزدهم میلادی تا شکل‌گیری کریدورهای نوآورانه مبتنی بر فناوری در دهه ۲۰۲۰، این همکاری تنها بر پایه تجارت نبوده، بلکه بر اعتماد و انعطاف‌پذیری استوار بوده است.

با حرکت مرکز ثقل اقتصاد جهانی به سمت آسیا، داستان همکاری میان مالزی و چین هنوز به پایان نرسیده بلکه فصل بعدی این روایت شاید هیجان‌انگیزترین بخش آن باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا