هیچ طرفی از آسیب افزایش تعرفه‌های «ترامپ» در امان نخواهد بود

وزارت امور خارجه چین اعلام کرد که این کشور بشدت اقدام ایالات متحده برای وضع تعرفه‌های اضافی بر تمام کالاهای وارداتی از چین را محکوم می‌کند، با آن مخالف است و «اقدامات متقابل ضروری» برای محافظت از حقوق و منافع مشروع خود به کار خواهد بست.

اظهارات سخنگوی وزارت خارجه چین در روز یکشنبه پس از آن مطرح شد که ایالات متحده شنبه اعلام کرد یک تعرفه ۱۰ درصدی بر کالاهای وارداتی از چین اعمال می‌کند. بر اساس اعلام کاخ سفید، این تعرفه ۱۰ درصدی برای تمامی کالاهای وارداتی از چین و علاوه بر تعرفه‌های موجود است. این افزایش تعرفه‌ قرار است از سه‌شنبه ۴ فوریه (۱۶ بهمن) اجرایی شود.

طرف آمریکایی به مساله فنتانیل در ایالات متحده برای توجیه اقدام تعرفه‌ای خود اشاره کرده است. اما سخنگوی دستگاه دیپلماسی چین تاکید کرد که این فقط یک بهانه است. وی گفت: تعرفه‌های اضافی سازنده نیستند و فقط به همکاری ضد مواد مخدر میان دو طرف در آینده آسیب خواهند رساند.

همانطور که سخنگوی وزارت خارجه اشاره کرده، چین همکاری در زمینه مبارزه با مواد مخدر با طرف آمریکایی را به صورت گسترده‌ای انجام داده است. چین به درخواست ایالات متحده، رسما در سال ۲۰۱۹ تمام مواد مرتبط با فنتانیل را به دلایل بشردوستانه تحت کنترل قرار داد و به نخستین کشور دنیا تبدیل شد که این کار را انجام می‌دهد. این اقدام نقشی مهم در جلوگیری از تولید غیرقانونی، قاچاق و سوءاستفاده از این مواد بازی کرده و مورد تایید کامل جامعه بین‌المللی از جمله آمریکا قرار گرفته است.

دولت آمریکا باید به طور عینی و منطقی به بحران فنتانیل در این کشور که یک مشکل داخلی برای ایالات متحده است، نگاه کند.

افزایش تعرفه همچنین به طور جدی مقررات «سازمان تجارت جهانی» را نقض می‌کند و وزارت بازرگانی چین در بیانه روز یکشنبه خود اعلام کرد شکایتی را در سازمان تجارت جهانی در خصوص اقدامات اشتباه آمریکا در اعمال تعرفه علیه کالاهای چینی مطرح خواهد کرد. بیانیه مذکور همچنین تاکید کرد چین اقدامات متقابل مربوطه را برای حفاظت از حقوق و منافع خود اتخاذ می‌کند.

چین به کرات عنوان داشته که هیچ برنده‌ای در جنگ تجاری یا جنگ تعرفه‌ای وجود ندارد اما هیچ گزینه دیگری جز واکنش به این اقدام ایالات متحده برایش باقی نمانده است.

افزایش تعرفه به حل مشکلاتی که آمریکا را به دردسر انداخته، کمک نخواهد کرد. اقتصاددانان در «موسسه اقتصاد بین‌الملل پترسون» پیش‌بینی کرده‌اند که مصرف‌کنندگان هزینه افزایش تعرفه‌های اعمالی بر واردات کالا از کانادا، مکزیک و چین را خواهند پرداخت و منجر به افزایش قیمت‌ها در طیفی گسترده از کالاها می‌شود.

این موضوع به طور خاص در خصوص واردات از چین صدق می‌کند، چرا که آمریکا نمی‌تواند جایگزینی برای حجم عظیم واردات از چین که به طور گسترده در بازارهای مصرفی و صنایع ایالات متحده گسترش یافته، پیدا کند.

اما با وجود اقدامات حمایتگرانه‌ای که آمریکا طی چند سال اخیر علیه چین اتخاذ کرده، حجم تجاری میان چین و ایالات متحده در سال ۲۰۲۴ همچنان به ۶۸۸.۲۸ میلیارد دلار رسید که در مقایسه با سال ۲۰۲۳ یک رشد ۳.۷ درصدی را نشان می‌دهد. این رقم به طور واضح نشان‌دهنده منافع متقابل دو کشور از همکاری تجاری و اقتصادی است.

باید گفت افزایش تعرفه‌های آمریکا فقط به همکاری اقتصادی و تجاری میان دو اقتصاد برتر جهان آسیب خواهد زد. مرور اقدامات حمایت‌گرایانه ایالات متحده علیه چین از زمان آغاز جنگ تجاری دولت اول ترامپ علیه چین، آشکارا نشان می‌دهد اقدامات تعرفه‌ای نه به نفع واشنگتن و چین و نه به نفع بقیه جهان است.

مناسبات اقتصادی و تجاری میان چین و آمریکا از ماهیتی برد-برد برخوردار بوده و باید ادامه یابد. این دو اقتصاد دارای مکمل ساختاری قوی هستند و پیوندهای آنها بخشی ضروری از صنعت جهانی و زنجیره تامین به حساب می‌آید.

دولت ترامپ اعلام کرده دو کشور آمریکا و چین مسئولیت مشترک دارند تا برای حل برخی از چالش‌های مشترکی که جهان با آن روبروست، همکاری کنند، که باید شامل رفاه اقتصاد جهانی باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا