انرژی تازهای که نوآوری علمی-فناوری به توسعه کیفی چین تزریق میکند
رباتها و سه خودروی هوشمند بدون سرنشین در یک کارخانه ورق فولادِ «شرکت گروه استیل بائوو چین» در «شینیو» واقع در استان «جیانگشی» (شرق چین) در تاریکی شدیدا مشغول هستند و رولهای فولاد را از انبار منتقل میکنند.
به گفته «هو هوا» یکی از کارگران این کارخانه، هم خودروهای هوشمند بدون سرنشین و هم هم رباتها ۲۴ ساعت شبانه روز را کار میکنند و روزانه هفت هزار تن رول فولاد را جابجا مینمایند. تُناژ ۱۲۰ درصد در ساعت افزایش یافته و در عین حال نرخ خسارت بیش از ۹۰ درصد افت داشته و به این ترتیب سالانه بیش از ۱۸۰ هزار یوان (۲۵ هزار دلار آمریکا) صرفه جویی صورت میگیرد.
علاوه بر این، کارگاه تولید آهن سنتی در این کارخانه هم به تحولی هوشمند دست یافته یعنی یارانههای مداما وظایف حساس مانند تنظیم دمای کوره و جریان هوا برای ذوب آهن را مدیریت میکنند.
چنین تغییراتی توسط یک مرکز کنترل متمرکز ایجاد شده است. دادههای وضعیت و شاخص خطوط تولید شامل مصرف انرژی و آلایندههای کربنی به صورت آنلاین روی یک نمایشگر بزرگ نمایش داده میشوند. این به کوتاه کردن فرایند تولید رول فولادی از یک ساعت به ۱۰ دقیقه کمک کرده است.
ماجرای بائوو شرح دهنده تحول هوشمند گستردهتر و ارتقا کیفی تولید سنتی و صنایع تولیدی چین است.
چین در تلاش است تا نیروهای مولد کیفی جدید را از طریق ادغام عمیق نوآوریهای علمی و ارتقای صنعتی رشد دهد و تقویت کند تا ایجاد پویاییهای جدید برای توسعه کیفی را تسریع بخشد.
نه تنها صنایع سنتی مانند فولاد و فلزات غیرآهنی به شکلی گسترده در حال به کار گیری فناوریهای دیجیتال و هوشمند هستند، بلکه صنایع نوظهور مانند ذخیره کلاندادهها (بیگدیتا) و پردازش، اطلاعات و ارتباطات، تولید زیستی و خودروهای برقی نیز در حال خلق الگوهایی جدید از تولید مدرنیزه و هوش صنعتی در این دوره هستند.
توسعه سبز تقریبا در تمام بخشهای اقتصادی و اجتماعی شامل زیرساختها، انرژی، حمل و نقل، ساخت و ساز، معماری، گردشگری و مدیریت پسماند در مقیاسی وسیع در حال شکل گیری است.
ظرفیت تجمیعی نصبشده برق بادی و انرژی خورشیدی در پایان سال گذشته میلادی به ۱.۰۵ میلیارد کیلووات رسید و به عبارت دیگر ۴۰ درصد از کل ظرفیت نصب شده انرژی های نو جهان را به خود اختصاص داد. در عین حال تقریبا ۹.۵ میلیون وسیله نقلیه با انرژی نو فروخته شد که برای نهمین سال متوالی در صدر فهرست جهان قرار گرفت.
علاوه بر این چین سه هزار و ۶۵۷ کارخانه سبز، ۲۷۰ پارک صنعتی سبز و ۴۰۸ شرکت زنجیره تامین سبز راه اندازی کرده و حدود ۳۰ هزار محصول سبز را ترویج نموده است.
«جانگ یونشنگ» پژوهشگر «موسسه تحقیقاتی تمدن زیستمحیطی» زیر نظر «آکادمی علوم اجتماعی چین»، گفت: چین تدریجا یک سامانه تولید و عرضه محصول سبز با زنجیره کامل ایجاد کرده است.
یک ربات باریستا در «نمایشگاه صنایع هوشمند جهانی ۲۰۲۴» که اخیرا در کلانشهر «تیانجین» (شمال چین) برگزار شد (۳۱ خرداد تا ۳ تیر)، توجه بازدیدکنندگان را به خود جلب کرده بود.
این ربات فورا به درخواست قهوه پاسخ میدهد و دستانش را برای انجام هر مرحله تکان میدهد: دانههای قهوه را بر میدارد، آسیاب و دم میکند. این باریستای هوشمند در کوتاهترین زمان، یک فنجان قهوه معطر دیگر به حاضران خوشحال تقدیم میکند.
ربات مذکور از سه هزار ساعت یادگیری هوش مصنوعی (AI) و ۳۰ هزار ساعت آموزش بازوی رباتیک برای تقلید تکنیکهای یک باریستای ماهر بهره میبرد.
با پشتیبانی ابزارهای هوش مصنوعی، سناریوهای علمی-تخیلی بیشتری مانند رفت و آمد وسایل نقلیه خودران، بازوهای رباتی که سبزیجات را میچینند و چاپ سه بعدی میکرو نانو خودکار روی تراشهها، در حال تبدیل شدن به واقعیت در چین هستند.
هوش مصنوعی یکی از تسهیلکنندههای اصلی برای صنایع آینده عمل میکند، صنایعی که دارای امکانات بینهایتی از نوآوریهای علمی-فناوری و نشان دهنده روند توسعه کیفی در آینده هستند.
دولتهای محلی در «پکن»، «شانگهای»، «جیانگسو» و «جهجیانگ» طی سالهای اخیر همگی سیاستها و اسنادی را برای توسعه صنایع آینده صادر کردهاند. توسعه محصولات نوآورانه مانند رباتهای انساننما، رایانههای کوانتومی، رابطهای مغز و رایانه، تجهیزات شبکه 6G، مراکز محاسباتی هوشمند جدید فوق العاده بزرگ و تجهیزات هوانوردی پیشرفته فعالانه بسیاری از نقاط چین برنامه ریزی شدهاند.
ایجاد نیروهای مولد کیفی جدید از رشد صنایع نوظهور راهبردی و صنایع آینده قابل تفکیک نیست.