چین و کشورهای عربی؛ ترسیم نقشه راه برای همکاریهای آتی
«شیخ حمد بن عیسی آل خلیفه» پادشاه بحرین، «عبدالفتاح السیسی» رئیس جمهور مصر، «قیس سعید» رئیس جمهور تونس و «شیخ محمد بن زاید آل نهیان» رئیس امارات متحده عربی قرار است به دعوت رسمی «شین جین پینگ» رئیس جمهور چین از ۲۸ مه (۸ خرداد) تا ۱ ژوئن (۱۲ خرداد) به پکن سفر کنند و در آیین افتتاحیه «دهمین نشست وزرای مجمع همکاری چین و کشورهای عربی» حضور یابند.
«دنگ لی» معاون وزیر خارجه چین دوشنبه ۲۷ مه (۷ خرداد) طی کنفرانس خبری مربوط به برگزاری این رویداد مهم گفت که حضور چهار تن از سران کشورهای عربی در مراسم افتتاحیه، کاملا نشان دهنده اشتیاق چین و کشورهای عربی برای اتحاد و همکاری و ارتقاء روابط چینی-عربی به سطحی جدید است.
کارشناسان بر این باورند مجمع همکاری چین-کشورهای عربی که ۲۰ ساله شده و برگزاری دهمین نشست وزرای این مجمع در این مقطع تاریخی نه فقط مرور دستاوردهای همکاری چین-کشورهای عربی طی این ۲۰ سال به حساب میآید بلکه نگاهی به آینده برای ۲۰ سال آتی، پایه گذاری دوره جدید و ترسیم یک نقشه راه برای همکاری چین-کشورهای عربی نیز هست.
«دینگ لونگ» استاد «موسسه مطالعات خاورمیانه» در «دانشگاه مطالعات بینالملل شانگهای» در مصاحبه با روزنامه «گلوبال تایمز» گفت: متوجه شدهایم که مقیاس این نشست بی سابقه است. سران این چهار کشور عربی طی سالهای گذشته هیچ گاه در نشستهای وزرای حضور نیافته بودند.
وی افزود: این اقدام نشان میدهد که سران ارشد تمام کشورهای مذکور اهمیتی فراوان به توسعه روابط چین-کشورهای عربی قائل هستند و توسعه روابط چینی-عربی را در یک سطح راهبردی ملی قرار دادهاند. این اتفاق همچنین نشان میدهد تمام طرفها امید زیادی به توسعه آینده روابط چین-کشورهای عربی دارند.
«شوینی» معاون سابق وزیر خارجه مصر ۲۶ مه (۶ خرداد) در مصاحبه با خبرنگار گلوبال تایمز گفت رئیس جمهور سیسی هشت بار به چین سفر کرده و چین را بهترین دوست خود میداند و رئیس جمهور شی جین پینگ را «دوست و برادر خوب» خود محسوب میکند.
وی بر این باور است که سفر جدید عبدالفتاح السیسی به شکل قابل توجهی توسعه هر چه بیشتر روابط میان دو کشور را ترویج خواهد کرد.
شایان ذکر است که در کنفرانس مطبوعاتی ۲۷ مه که با حضور رسانههای داخلی و خارجی انجام شد خبرنگار «بلومبرگ» پرسید فعالیتهای دیپلماتیک چین در خاورمیانه طی سالهای اخیر افزایش یافته است؛ آیا ممکن است این امر بخاطر کمرنگ شدن حضور ایالات متحده در منطقه و ایجاد خلأ ناشی از آن باشد؟
دنگ لی معاون وزیر خارجه چین در پاسخ گفت پکن همواره بر این باور بوده که هیچ خلأیی در خاورمیانه وجود ندارد و اینکه اربابان خاورمیانه مردم این منطقه هستند. مشکلات خاورمیانه باید به دست کشورهای خاورمیانه و مردم منطقه از طریق رایزنی حل شود.
وی در ادامه خاطر نشان کرد: شما اشاره کردید که در حوزه دیپلماسی چین طی سالهای اخیر در خاورمیانه فعالتر شده است. در حقیقت تلاشهای ما برای ترویج صلح در خاورمیانه هرگز توقف نداشته است.
«خبرگزاری فرانسه»، «تایمز اسرائیل» و دیگر رسانهها به این پیام توجه کردند که نشست وزرای پکن صدایی مشترک میان چین و کشورهای عربی در خصوص موضوع فلسطین خواهد داشت. خبرگزاری فرانسه ۲۷ مه نوشت چین به دنبال برقراری روابط نزدیکتر با کشورهای عربی بوده است و سال گذشته به احیای روابط ایران و رقیب دیرینهاش عربستان سعودی کمک کرد و در این دوره ملاقات رهبران چین و عربی، چین به دنبال میانجیگری در درگیری فلسطین-اسرائیل می شود. بر اساس این گزارش، چین در نوامبر سال گذشته میزبان نشست وزرای خارجه فلسطین، اندونزی، مصر، عربستان سعودی و اردن با هدف «کاهش» درگیری فلسطین-اسرائیل بود.
دنگ لی در تشریح نشست پنجشنبه پکن گفت که در نشست وزرای این مجمع، «وانگ یی» وزیر خارجه چین و وزرای خارجه کشورهای عربی به تبادل نظر عمیق در خصوص موضوع فلسطین ادامه میدهند صدایی مشترک میان چین و کشورهای عربی شکل میگیرد. هدف از این رایزنی پایان دادن هر چه سریعتر درگیری های غزه و دستیابی به صلح و در عین حال ترویج این امر است که جامعه جهانی از عزمی راسختر و اقداماتی ملموستر برای اجرای راه حل دو کشوری استفاده کند و نهایتا صلح و ثبات درازمدت در خاورمیانه حاصل گردد.
دینگ لونگ گفت که چین و ایالات متحده همواره دیدگاههای متفاوتی در قبال خاورمیانه داشتهاند. با اینکه روشهای آن تغییر کرده اما آمریکا هیچگاه از مداخله در امور خاورمیانه دست بر نداشته و چین همواره تاکید کرده که امور خاورمیانه باید به دست مردم این منطقه حل شود.
وی بر این باور است که همکاری چین-کشورهای عربی میتواند نیروی مهمی در «جنوب جهانی» و کشورهای در حال توسعه تشکیل دهد، به ترویج چند قطبی و چند جانبه گرایی در جهان کمک کند و صدای صلح و عدالت را رساتر نماید.