مصاحبه «وانگ‌ یی» با الجزیره؛ تشریح مواضع چین از غزه تا انتخابات آمریکا

«وانگ یی»، عضو دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست و وزیر امور خارجه چین اخیرا، مصاحبه کتبی با شبکه خبری «الجزیره» قطر را پذیرفت.

وی در پاسخ به این سوال که «چین چه اقداماتی را برای برقراری آتش بس فوری در غزه انجام خواهد داد؟» اظهار داشت: تأخیر حل درگیری در غزه منجر به یک فاجعه انسانی شده است که نباید اتفاق می‌افتاد و از خط پایانی تمدن مدرن فراتر رفته است. در نزدیک به شش ماه گذشته، این درگیری باعث شد که بیش از ۱۰۰ هزار نفر زخمی و کشته شده و میلیون‌ها نفر خانه خود را از دست بدهند.

اولویت اصلی در حال حاضر، اول باید برای برقراری آتش بس فوری و پایان دادن به جنگ در اسرع وقت تلاش کرد.

دوم، کانال امداد بشردوستانه باید همیشه تضمین شود و این یک مسئولیت اخلاقی فوری است.

سوم، باید از سرریز تأثیرات منفی درگیری جلوگیری شود و این یک نیاز عملی برای جلوگیری از کنترل خارج شدن وضعیت منطقه است.

چهارم، بی عدالتی تاریخی مردم رنج دیده فلسطین باید به موقع اصلاح شود. این راه نهایی برای حل مناقشه غزه است.

وانگ یی تاکید کرد: ما پیشنهاد می‌دهیم هرچه زودتر یک کنفرانس بین‌المللی صلح در مقایس بزرگتر، معتبرتر و مؤثرتر برگزار شود و ضمن تدوین جدول زمانی و نقشه راه مشخص برای اجرای «راه حل دو کشور»، پیشبرد حل زودهنگام جامع، عادلانه و پایدار مسئله فلسطین، در نهایت همزیستی صلح آمیز دو کشور اسرائیل و فلسطین و زندگی هماهنگ دو ملت یهودی و عربی تحقق یابد.

وزیر امور خارجه چین در پاسخ به سوالی درباره تشدید وضعیت در دریای سرخ خاطرنشان کرد که آب‌های دریای سرخ کانال مهم حمل و نقل بین‌المللی بار و انرژی است. دفاع از آرامش و امنیت دریای سرخ برای حفاظت زنجیره تولید و تامین جهانی و نظم تجارت بین‌المللی سودمند بوده و نیز با منافع متقابل کشورهای منطقه و جامعه بین‌المللی منطبق است.

لازم به ذکر است که عملیات اسکورت ناوگان دریایی چین هیچ ارتباطی با وضعیت کنونی دریای سرخ ندارد. این یک ماموریت تحت اختیار شورای امنیت سازمان ملل برای انجام اسکورت در خلیج عدن و آب‌های سومالی است. از سال ۲۰۰۸، نیروی دریایی چین ۴۵ گروه اسکورت با حدود ۱۵۰ ناوگان را اعزام کرده که وظایفی مانند راندن دزدان دریایی و ارائه کمک‌های بشردوستانه را با موفقیت انجام داده‌اند و نقشی مثبت در حفظ ایمنی ناوبری در مناطق دریایی ایفاء کرده است

وانگ یی با اشاره به بحران اوکراین گفت که طی دو سال پس از وخامت همه جانبه بحران به این طرف، چین همواره برای برقراری آتش بس و پایان جنگ تلاش کرده است. رئیس جمهور «شی جین پینگ» نیز شخصاً با رهبران کشورهای مختلف از جمله روسیه و اوکراین تماس گرفته و تأکید کرده که گفتگوهای صلح تنها راه ممکن برای حل بحران است و ابراز امیدواری نموده که همه طرف‌ها برای ایجاد شرایط حل و فصل سیاسی بحران از طریق گفتگو با یکدیگر همکاری کنند. چین همچنین ضمن انتشار اسنادی برای تشریح مواضع خود بارها برای میانجیگری، انتقال اطلاعات، شفاف سازی مواضع و کمک به همه طرف‌ها برای جستجوی زمینه‌های مشترک و کنارگذاری اختلافات و دستیابی به شناخت مشترک، نمایندگان ویژه‌ای را به کشورهای مربوطه فرستاده است.

وزیر امور خارجه چین در رابطه با موضوع تایوان خاطرنشان کرد که تایوان از گذشته بخشی جدایی ناپذیر از سرزمین چین بوده است. موضوع تایوان کاملاً از امور داخلی چین است و تحقق چگونگی وحدت کشور، از امور داخلی مردم چین است.

وانگ خاطر نشان کرد: ما تمام تلاش و بیشترین صداقت خود را برای تحقق وحدت صلح آمیز انجام خواهیم داد. این درحالی است که خط قرمز ما نیز بسیار روشن است یعنی هرگز به هیچکس اجازه نخواهیم داد تایوان را از چین جدا کند.

وی افزود: نیروهای «تجزیه طلبانه تایوان» تولید کننده موانع و بزرگترین تخریب کننده ثبات در تنگه تایوان هستند. اگر کسی می‌خواهد صلح را در سراسر تنگه تایوان حفظ کند، باید قاطعانه با «تجزیه طلبی تایوان» مخالفت ورزد. چین دخالت نیروهای خارجی را نادیده نخواهد گرفت. هیچ کس نباید عزم قوی، اراده محکم و توانایی قوی مردم چین برای دفاع از حاکمیت ملی و تمامیت ارضی را دست کم بگیرد.

وانگ یی وزیر امور خارجه چین همچنین در این مصاحبه با بیان دیدگاه‌های خود درباره انتخابات آمریکا و روابط چین و ایالات متحده گفت: روابط چین و آمریکا به سعادت دو ملت و آینده بشریت و جهان مرتبط است. اخیراً ایالات متحده ضمن جذب به اصطلاح متحدان خود، ایجاد تنش‌های دریایی منطقه‌ای، تسریع تشکیل سیستم مهار چین، تشدید تحریم‌های یکجانبه، محاصره فناوری را علیه چین به راه انداخته است.

وی تاکید کرد: ایالات متحده نباید همیشه جهان را از منظر جنگ سرد و ذهنیت  بازی مجموع صفر ببیند و نباید گفتار و رفتاری متناقض داشته باشد. آنچه چین برای جهان به ارمغان می‌آورد همکاری، توسعه، ثبات و نتایج برد-برد است. توسعه و احیای چین نیروی محرکه درونی وجود دارد  و همچنین دارای منطق تاریخی اجتناب ناپذیر است که هیچ نیرویی نمی‌تواند جلوی آن را بگیرد.

وانگ تصریح کرد: انتخابات ایالات متحده امور داخلی آمریکاست، چین هرگز در امور داخلی دیگر کشورها دخالت نکرده است و این روش را دنبال نمی‌کند. روابط چین و آمریکا نمی‌تواند به گذشته بازگردد، اما باید و می‌تواند آینده خوبی داشته باشد. چین مایل است همراه با ایالات متحده کارهای خوب بیشتری از طریق همکاری برد-برد انجام دهد، رویدادهای مهم بیشتری را عملی کند که به نفع جهان باشد و مسئولیت‌های بین المللی مربوطه خود را جدا بر عهده بگیرد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا