سخنرانی شی جین پینگ در پانزدهمین نشست رهبران کشورهای عضو «بریکس»
«شی جین پینگ» رئیس جمهوری خلق چین چهارشنبه ۲۳ اوت (۱ شهریور) در ژوهانسبورگ آفریقای جنوبی در پانزدهمین نشست رهبران کشورهای عضو «بریکس» شرکت و سخنرانی کرد.
وی گفت جهان وارد دوره جدیدی مملو از آشفتگی و تغییرات و شاهد افزایش شرایط نامطمئن، ناپایدار و غیرقابل پیشبینی شده و تاکید کرد در این شرایط، سازوکار بریکس خود را به عنوان نیرویی مهم برای بازسازی معادله بینالمللی و چشم انداز بینالمللی جلوه داده است.
آقای شی سازوکار بریکس را قطبنمای پیشرفت جامعه بشری خوانده و افزود این سازوکار تاثیرات دیرپایی بر روند توسعه جهان خواهد گذاشت.
رئیس جمهوری چین کشورهای بریکس را همیشه حامی انصاف و عدالت بینالمللی و مفید برای افزایش نفوذ کشورهای بازارهای نوظهور و کشورهای در حال توسعه دانسته و گفت، کشورهای بریکس در مسائل بینالمللی از اصول خود نمیگذرند و هیچ وقت تسلیم فشارهای خارجی نشده و پیرو و وابسته به هیچ کشور دیگری نگشتهاند.
شی جین پینگ کشورهای بریکس را به حفظ انگیزه اولیه خود در تاسیس این سازوکار دعوت کرده و گفت، این کشورها باید با تقویت همکاریها در زمینههای مختلف، حکمرانی حهانی را به سوی رویکردی منصفانهتر و منطقیتر سوق داده و اطمینان، ثبات و انرژی مثبت بیشتری به جهان تزریق کنند.
رهبر چین با تاکید بر ضرورت تعمیق همکاریهای کشورهای بریکس در زمینههای اقتصاد، تجارت و امور مالی گفت: توسعه حق مسلم همه کشورهاست نه «اختراع»انحصاری چندین کشور خاص؛ کشورهای بریکس باید با قطع ارتباطات اقتصادی و زنجیرههای صنعتی و تامین و باجگیری اقتصادی مخالفت کنند.
رئیس جمهور چین همچنین بر ضرورت تمرکز کشورهای بریکس بر همکاریهای عملگرایانه مخصوصا زمینههای اقتصاد دیجیتال، هوش مصنوعی، توسعه سبز و زنجیره تامین تاکید کرد و گفت ارتباطات در زمینههای تجاری و مالی نیز باید افزایش یابد.
شی جین پینگ با اشاره به ضرورت گسترش همکاریهای سیاسی-امنیتی کشورهای بریکس گفت اکنون جو سنگین جنگ سرد بر جهان حکومت میکند و وضعیت ژئوپلیتیک نیز دچار وخامت شده است. بدین سبب، مردم کشورهای جهان علاقهمند به داشتن یک محیط امنیتی مطلوب هستند.
او در این باره تاکید کرد امنیت جهانی قابل تجزیه نیست طوری که اگر کشوری به بهای قربانی کردن منافع دیگران به دنبال تضمین امنیت مطلق و صد درصد خود باشد، نتیجه این قضیه آن خواهد بود که خود آن کشور نیز نهایتا ضرر میکند.
رهبر چین پایبندی سازوکار بریکس بر صلح و توسعه و تحکیم روابط راهبردی میان آنها را بسیاری ضروری دانسته و گفت باید با حسن استفاده از سازوکارهای موجود مانند دیدار وزیران خارجه و نشست نمایندگان عالی رتبه امور امنیتی، در مسائل مربوط به منافع اصلی اعضای سازوکار از همدیگر حمایت کنند.
آقای شی تاکید کرد کشورهای بریکس همچنین باید هماهنگی و همکاری در مسائل جهانی و منطقهای را تقویت کرده و تلاشهای بیشتری برای میانجیگری به منظور حل مسائل داغ جهانی انجام دهند.
رئیس جمهور چین در بخش دیگری از سخنرانی خود به ضرورت افزایش ارتباطات فرهنگی و انسانی میان کشورهای بریکس اشاره کرد و گفت: تمدن بشری محدود به یک تمدن یا نظام خاص نیست و کشورهای بریکس باید همزیستی تمدنها را تشویق کرده و به مسیرهای توسعه کشورها احترام بگذارند.
شی جین پینگ اظهار داشت، کشورهای بریکس همچنین باید ضمن پایبندی بر عدالت و انصاف، برای تکمیل مدیریت جهانی کوشش کنند. او تاکید کرد مقررات بینالمللی باید منطبق با منشور و اصول سازمان ملل باشد و نباید طوری باشد که کشوری «با بازوی قویتر و صدای بلندتر» آنها را تعیین کند.
او با اشاره به رویکرد «مصادره به نفع مطلوب» برخی کشورها گفت این کشورها سعی دارند تا مقررات خود را به عنوان مقررات بینالمللی بر کشورها تحمیل کنند که نباید به این موضوع اجازه داد.
رهبر چین با اشاره به ضرورت چندجانبه گرایی واقعی گفت، باید از سیستم بینالمللی با محوریت سازمان ملل و نظام تجاری چندجانبه با محوریت «سازمان تجارت جهانی» دفاع کنیم. وی افزود، باید با استفاده از «بانک توسعه نوین»، اصلاحات سیستم پولی-مالی بینالمللی را به منظور افزایش حق بیان کشورهای در حال توسعه، به پیش سوق دهیم.
آقای شی از عضویت کشورهای بیشتری در سازوکار بریکس استقبال کرد و گفت چین مایل است تا با تقویت روابط با دیگر شرکای خود در بریکس و تعمیق همکاری با آنها، مشترکا با چالشهای پیشرو مقابله کرده و آینده درخشانتری برای سازوکار بریکس ایجاد کند.
شی جین پینگ دوشنبه ۲۱ اوت (۳۰ مرداد) برای شرکت در پانزدهمین نشست رهبران کشورهای بریکس و دیدار رسمی از آفریقای جنوبی، وارد ژوهانسبورگ شد.