واکنش قاطع چین به قلدری تجاری آمریکا؛ پکن سر تسلیم فرود نمی‌آورد

ایالات متحده از ۴ مارس (۱۴ اسفند) به بهانه فنتانیل و سایر موضوعات، بار دیگر یک تعرفه ۱۰ درصدی بر محصولات صادراتی چین به آمریکا اعمال کرده است. چین مخالفت قاطعانه خود را ابراز داشته و تاکید کرده هرگز این رفتار قلدرمآبانه را که ناقض قوانین تجارت بین‌المللی و تضعیف‌کننده همکاری اقتصادی و تجاری چین-آمریکاست، تحمل نخواهد کرد.

چین در واکنش به افزایش تعرفه‌های آمریکا، در یک روز اقدامات متعددی را یکی پس از دیگری انجام داد؛ از شکایت به سازمان تجارت جهانی گرفته تا اعمال تعرفه بر کالاهای وارداتی آمریکایی و قرار دادن شرکت‌های آمریکایی در فهرست نهادهای غیرقابل اعتماد. این اقدامات متقابل نشان‌دهنده عزم چین برای دفاع از حقوق خود و حفظ نظام تجاری چندجانبه به حساب می‌آید و در واقع اقدامات پکن مشروع و ضروری هستند.

چین این بار به عنوان یکی از اقدامات متقابل خود، از وضع تعرفه ۱۰ تا ۱۵ درصدی بر برخی محصولات کشاورزی با منشاء ایالات متحده خبر داده است.

«لی های‌دونگ» استاد «دانشگاه روابط خارجی چین» تاکید کرد که این اقدام نشان دهنده اصول مقابله مثل، دقت و کارآمدی است. چین یک بازار صادراتی مهم برای محصولات کشاورزی ایالات متحده است. به عنوان مثال دانه سویا را در نظر بگیرید. طبق آمارهای وزارت کشاورزی آمریکا، صادرات  دانه سویای این کشور به چین در سال گذشته میلادی ۵۲ درصد کل صادرات دانه سویا را به خود اختصاص داد؛ فلذا چین بزرگترین بازار دانه سویا برای دانه‌های سویای ایالات متحده محسوب می‌شود.

اجرای اقدامات متقابل چین این بار به شکلی اجتناب ناپذیر بر صادرات محصولات کشاورزی آمریکا به چین تاثیر خواهد گذاشت. 

حقایق چند سال گذشته مکررا ثابت کرده که تعرفه‌ها یک «نوشدارو» نیستند. به عنوان مثال هدف آمریکا برای کاهش کسری تجاری را در نظر بگیرید. بر اساس داده‌های منتشره از سوی وزارت بازرگانی این کشور در ماه فوریه امسال، کسری تجاری ایالات متحده در سال ۲۰۲۴ رکوردشکنی کرد و به ۱.۲۱ تریلیون دلار رسید که افزایشی ۵۰ درصد نسبت به قبل از شروع جنگ تعرفه‌ای جهانی ترامپ در سال ۲۰۱۷ محسوب می‌شود.

در طرف مقابل از سال ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۴، مازاد تجاری چین با ایالات متحده از ۳۲۳.۳۳ میلیارد دلار به ۳۶۱ میلیارد دلار افزایش یافته است.

کنترل تورم یکی از تعهدات کلیدی رهبران آمریکاست اما وضع تعرفه‌ها فقط نتیجه معکوس به همراه خواهد داشت. شاخص قیمت مصرف کننده (CPI) آمریکا و همچنین شاخص قیمت مصرف ‌کننده بدون احتساب قیمت مواد غذایی و انرژی در ژانویه امسال در مقایسه با ژانویه ۲۰۲۴ به ترتیب ۳ درصد و ۳.۳ درصد افزایش پیدا کرد و شاخص قیمت مصرف ‌کننده که همان نرخ تورم محسوب می‌شود برای سومین ماه پیاپی در مقیاس ماهانه افزایش یافت.

هزینه معیشت مردم آمریکا تحت تعرفه‌ها به طور مداوم در حال بالا رفتن است. داده‌های «کانفرنس بُرد»، یک اندیشکده تحقیقاتی غیرانتفاعی آمریکایی که داده‌های اقتصادی و شاخص‌های تجاری منتشر می‌کند، نشان می‌دهد شاخص اعتماد مصرف کننده ایالات متحده در فوریه امسال با ۷ واحد کاهش به ۹۸.۳ رسیده که بزرگترین افت ماهانه از آگوست ۲۰۲۱ محسوب می‌شود.

جنگ تعرفه‌ای در اصل یک «بازی خودزنی» تلقی می‌شود و جامعه آمریکا بارها درستی ارزیابی «نیویورک تایمز» را به چشم دیده است.

جهان امروز دیگر یک جامعه جنگل‌مانند نیست. فشار، اجبار و تهدید در گذشته علیه چین کارایی نداشت و الان و در آینده هم اثری نخواهد داشت. اگر آمریکا واقعا می‌خواهد مسئله فنتانیل را حل کند، باید بر اساس شرایط برابر با چین مذاکره کند و نگرانی‌های آن را برطرف سازد.

اگر هم ایالات متحده نیات دیگری دارد و بر جنگ تعرفه‌ای اصرار بورزد، چین باز هم می‌گوید: اگر قصد مذاکره دارید درها باز است؛ اگر قصد جنگیدن دارید، ما تا آخر ایستاده‌ایم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا