عادت کردن جهان به «غیبت» آمریکا

خروج ایالات متحده از توافق‌نامه‌ها و سازمان‌های بین‌المللی یک خبر جدید نیست و به همین دلیل خارج شدن این کشور از یونسکو برای سومین بار نیز جای تعجب نخواهد داشت. ۸۴.۲ درصد از کسانی که در نظرسنجی شبکه سی‌جی‌تی‌اِن شرکت‌ کرده‌اند، می‌گویند که از این اقدام آمریکا تعجب نمی‌کنند و همین موضوع نشان می‌دهد که جامعه بین‌المللی به «غیبت» همیشگی آمریکا عادت کرده است اما در مقابل، همین موارد یکجانبه‌گرایی ناشی از سیاست «اول آمریکا»، دنبال کردن چندجانبه‌گرایی واقعی را بیش از پیش به یک اقدام ضروری و فوری در جهان تبدیل می‌کند.

این بار دولت آمریکا با صراحت در توجیه تصمیم خود برای خروج از یونسکو، این نهاد بین‌المللی را به تلاش برای عملی کردن «آرمان‌های اجتماعی و فرهنگی تفرقه‌انگیز» متهم کرد و آنها را با سیاست «اول آمریکا» در تضاد دانست. طبق نظرسنجی سی‌جی‌تی‌ان، ۹۳.۵ درصد از شرکت‌کنندگان آمریکایی به دلیل تبدیل شدن نهادهای بین‌المللی به ابزاری برای کسب امتیازات سیاسی، از سیاستمداران کشور خود انتقاد می‌کنند. در فوریه ۲۰۲۵، دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، دستور بررسی دقیق اقدامات یونسکو را با ادعای نمایش «احساسات ضد اسرائیلی» از سوی این نهاد صادر کرد. ۹۰.۷ درصد از شرکت‌کنندگان در این نظرسنجی، خروج اخیر آمریکا از این نهاد بین‌المللی را گواه دیگری بر جانبداری ریشه‌دار آمریکا از اسرائیل می‌دانند و ۹۱.۱ درصد معتقدند که رویکرد معامله‌گری این کشور در قبال سازمان‌های بین‌المللی نه شایسته یک قدرت بزرگ است و نه در راستای منافع جمعی جامعه بین‌المللی.

آدری آزولای، مدیرکل یونسکو، با ابراز تأسف از خروج ایالات متحده از این نهاد گفت که یونسکو آماده است: «به لطف تلاش‌هایی که از سال ۲۰۱۸ آغاز شده روند کاهشی ناشی از قطع کمک‌های مالی ایالات متحده را جبران کند.» ۸۸.۱ درصد از پاسخ‌دهندگان در نظرسنجی سی‌جی‌تی‌ان معتقدند که رویه همیشگی آمریکا در نقض پیمان‌های بین‌المللی، اعتبار و نفوذ جهانی این کشور را به شدت کاهش داده است. در همین حال، ۸۸.۷ درصد از پاسخ‌دهندگان می‌گویند که خروج آمریکا از سازمان‌های بین‌المللی نشان‌دهنده تغییر گرایش سیاسی آن به سوی حکومت‌داری ضد جهانی، چندجانبه‌گرایی زدایی و تشکیل سازوکارهای ضد بین‌المللی است. علاوه بر این، ۶۶.۷ درصد از پاسخ‌دهندگان نگرانند که خروج آمریکا از سازمان‌های بین‌المللی باعث شود سایر کشورها نیز به پیروی از این کشور به چنین کاری ترغیب شوند و در نتیجه آسیب‌های بیشتری به جامعه بین‌المللی وارد شود. ۹۲.۸ درصد دیگر از پاسخ‌دهندگان از جامعه جهانی می‌خواهند که در عمل به روند چندجانبه‌گرایی واقعی بپیوندند و فرایند ایجاد یک نظم بین‌المللی عادلانه‌تر و منصفانه‌تر در جهان را پیش ببرند.

در این نظرسنجی که به زبان‌های انگلیسی، اسپانیایی، فرانسوی، عربی و روسی توسط سی‌جی‌تی‌ان انجام شده، در عرض ۲۴ ساعت ۹۰۹۷ نفر شرکت کرده‌اند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا