تحریم های آمریکا و گام های بلند چین در مسیر خودکفایی فناوری

دولت آمریکا در سال‌های اخیر فشارها و تحریم های خود را علیه صنعت فناوری پیشرفته چین تشدید کرده است با این بهانه و ادعا که پیشرفت چین در حوزه فناوری و فناوری های هوشمند، تهدیدی برای «امنیت ملی» ایالات متحده محسوب می‌شود؛ اما واقعیت امر چیز دیگری است.

واشنگتن در واقع با تحریم یا محدود کردن صادرات تراشه‌های پیشرفته به چین به بهانه واهی حفظ “امنیت ملی”، سعی در تسلط بر توسعه فناوری هوش مصنوعی و نگه داشتن آن در انحصار خود دارد و می خواهد سدّ راه پیشرفت برق آسای چین در این حوزه شود.

چین بارها مخالفت شدید خود را به این گونه رفتار های توسعه طلبانه از سوی واشنگتن اعلام کرده و همواره به آمریکا توصیه کرده است که از سیاسی‌سازی همکاری‌های علمی و فناوری دست بردارد.

شرکت های آمریکایی نگران سیاست های دولت ایالات متحده هستند زیرا به خوبی می دانند که اعمال محدودیت بر صادرات به چین، کاملا به ضرر طرف آمریکایی و شرکت های آن خواهد بود.

در همین راستا، جنسن هوانگ، مدیرعامل شرکت بزرگ آمریکایی NVIDIA “انویدیا” که به تازگی به سفر کرده است، روز سه‌شنبه گذشته در سخنانی اعلام کرد که این شرکت پیشرو در تولید تراشه‌های هوش مصنوعی در ماه‌های آینده عرضه تراشه‌های H20 خود به چین را از سر خواهد گرفت، چرا که مجوز لازم برای این کار را دریافت کرده است.

اگرچه در ظاهر به نظر می رسد که این خبر، تنها به سود چین است اما در نگاهی عمیق تر، می توان دریافت که این خبر بدون شک یک نعمت و دستاورد بزرگ برای شرکت آمریکایی انویدیا محسوب می‌شود، چرا که بازار چین برای کسب‌وکار این شرکت از اهمیت بالایی برخوردار است. بر اساس آخرین گزارش سالانه این شرکت، چین در سال مالی منتهی به ۲۶ ژانویه ۱۷ میلیارد دلار درآمد برای انویدیا ایجاد کرد که حدود ۱۳ درصد از کل فروش آن را تشکیل می‌دهد. انویدیا همچنین اعلام کرده است که محدودیت‌های فروش تراشه‌های این شرکت در چین توسط دولت آمریکا، حدود ۵.۵ میلیارد دلار به آن ضرر خواهد زد.

اما استدلال مدیرعامل شرکت انویدیا مبنی بر اینکه اگر این شرکت نتواند محصولات خود به بازار چین بفروشد، در واقع فرصت بسیار بزرگی را از داست داده است، مورد تأیید بسیاری از صاحب نظران صنعتی آمریکا قرار گرفته است. زیرا شرکت‌های فناوری پیشرفته چین باوجود چالش‌های ناشی از محدودیت‌های صادراتی آمریکا به چین، هرگز تسلیم نشده‌اند و تلاش خود را متوقف نکرده اند و همچنان رقابت‌پذیری خود را با همتایان آمریکایی حفظ کرده‌اند.

به عنوان مثال، شرکت هواوی به عنوان یکی از غول های فناوری چین که هدف تحریم‌های آمریکا قرار گرفته، به پیشرفت های قابل توجهی در زمینه تولید تراشه‌های هوش مصنوعی و پردازنده‌های گوشی‌های هوشمند خود دست یافته است. تراشه‌های Ascend 910C و Ascend 920 جای خالی ناشی از تحریم های صادراتی آمریکا را پر خواهند کرد و این پیشرفت های چین باعث شده که فروش محصولات شرکت هایی مثل انویدیا به چین کاهش یابد و به ضرر این شرکت آمریکایی تمام شود.

در برابر تحریم‌های آمریکا علیه شرکت‌های فناوری پیشرفته چین، این کشور هیچ گزینه دیگری جز تلاش و پیشرفت پیوسته در توسعه تراشه‌ها و فناوری های داخلی برای کاهش وابستگی به فناوری‌های خارجی ندارد. صرف نظر از سیاست‌های آمریکا برای محدود کردن صادرات فناوری به چین، این کشور به تلاش‌های بی‌وقفه خود برای دستیابی به خودکفایی و قدرت بیشتر در عرصه فناوری ادامه خواهد داد. این مسیری است که چین ناگزیر به حرکت در آن برای دستیابی به پیشرفت در حوزه “فناوری‌های حیاتی” برای مدرنیزه شدن است.

نتیجه تحریم ها آمریکا بر فروش تراشه‌های پیشرفته هوش مصنوعی شرکت های آمریکایی به چین، در واقع مصداق دقیق یک ضرب‌المثل قدیمی است که می‌گوید: «آنچه تو را نمی‌کشد، باعث قوی شدن تو خواهد شد».

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا