بازسازی یک جهان آشوب زده با نیروی تمدن
در مواجهه با یک قرن پر از تغییرات و آشفتگی، تبادلات و یادگیری متقابل تمدنی چه نقشی میتواند ایفا کند؟ همزمان با برگزاری اجلاس وزیران گفتگوی تمدنهای جهانی، شبکه سیجیتیاِن با همکاری دانشگاه رِن مین (خلق) چین، یک نظرسنجی را با شرکت ۱۲ هزار نفر از ۴۱ کشور جهان درباره همین موضوع برگزار کرد. شرکتکنندگان در این نظرسنجی به طور گسترده موافق بودند که تبادلات و یادگیری متقابل تمدنی، یک محرک مهم برای پیشرفت تمدن بشری و توسعه صلحآمیز جهان است و در عین حال، ارزیابی آنان نسبت به نقش کلیدی حفاظت از فرهنگها و نوآوریهای فرهنگی در فرآیند مدرنیزاسیون جامعه بشری نیز مثبت بود. این نظرسنجی همچنین نشان میدهد که ابتکار تمدن جهانی رئیس جمهور شی جینپینگ مورد اجماع گسترده کشورهای جهان قرار دارد و مردم دنیا آن را به عنوان راهی برای مقابله با چالشهای جهانی میدانند.
از اجماع تا عمل: استقبال گسترده از ابتکار تمدن جهانی
ابتکار تمدن جهانی به عنوان یکی دیگر از کالاهای عمومی مهم که چین پس از دو ابتکار توسعه و امنیت جهانی به جامعه بینالمللی ارائه کرده است، با ارزیابی مثبت شرکتکنندگان در این نظرسنجی روبرو شد و اصول اصلی آن به عنوان راهکار چین برای مقابله با چالشهای جهانی در نظر گرفته شد. در این نظرسنجی، ۹۰.۸ درصد از شرکتکنندگان موافق بودند که احترام به تنوع باید اصل اساسی مورد توجه جامعه بینالمللی باشد. همچنین ۹۰.۲ درصد معتقدند که مقابله با چالشهای جهانی نیازمند تلاش مشترک همه کشورهاست و هیچ کشوری به تنهایی نمیتواند از عهده آن برآید. دادهها نشان میدهد که شرکتکنندگان در این نظرسنجی از سراسر جهان به طور گسترده بر اهمیت احترام گذاشته شدن به حق حاکمیت کشورها در مسیر توسعه آنان تأکید دارند. ۸۸.۸ درصد آنان معتقدند هر کشوری حق دارد مسیر توسعه و نظام اجتماعی مناسب با شرایط خود را انتخاب کند.
از حفظ میراث تا نوآوری: غنیتر شدن نگاه جهان به مدرنیزاسیون با استفاده از الگوی مدرنیزاسیون به سبک چینی
در طول فرآیند مدرنیزاسیون جوامع بشری، تبادلات و تعاملات تمدنی همواره نقشی بیبدیل ایفا کردهاند. در این نظرسنجی، ۸۹.۸ درصد از شرکتکنندگان اعلام کردند که تعامل بین فرهنگهای مختلف به پیشرفت مشترک بشریت کمک کرده است. همچنین ۸۹.۴ درصد موافق بودند که مبادلات فرهنگی بینالمللی به افزایش درک متقابل میان ملتها میانجامد.
در سالهای اخیر، موفقیتهای عملی «مدرنیزاسیون به سبک چینی» درک جامعه جهانی از مفهوم مدرنیزاسیون را گسترش داده است. بر اساس این نظرسنجی، ۸۳.۴ درصد از شرکتکنندگان معتقدند مسیر مدرنیزاسیون هر کشور باید بر اساس سنتهای فرهنگی خودش تعیین شود. علاوه بر این، ۸۷.۱ درصد تأکید کردند که مدرنیزاسیون به معنای کنار گذاشتن سنتها نیست، بلکه به معنای نوآوری و تکامل آنهاست.
از رسانه تا فناوری: نوآوری به عنوان ویژگی بارز فرهنگ چین
در ارزیابی ویژگیهای فرهنگ چین، ۶۰.۶ درصد از شرکتکنندگان در این نظرسنجی نوآوری را در رتبه اول قرار دادند که در این میان، توجه آنان به نوآوریهای فناوری به طور ویژه چشمگیر بوده است. ۷۷.۲ درصد از شرکتکنندگان به فناوریهای چین و کاربردهای آن توجه ویژه نشان دادند که از توجه آنان به این ویژگی نسبت به موارد دیگر مانند سبک زندگی، فرهنگ سنتی و فرهنگ عامه فراتر بوده است. بر اساس این نظرسنجی، ۸۱.۶ درصد از شرکتکنندگان معتقدند که نفوذ جهانی فرهنگ چین به سرعت در حال افزایش است و این میزان در میان افراد زیر ۴۴ سال به بیش از ۸۰ درصد میرسد.
این نظرسنجی با شرکت ۱۲۳۰۲ نفر از ۴۱ کشور جهان شامل کشورهای توسعهیافته و کشورهای در حال توسعه و نمایندگان کشورهای «جنوب جهانی» انجام شده است.