مدیریت شهری چین؛ الگویی برای اعضای سازمان همکاری شانگهای
شهرها به عنوان عوامل مهم سیاسی، اقتصادی و فرهنگی، نقش پررنگتری در تقسیم کار جهانی و همکاریهای بینالمللی ایفا میکنند.
در رویداد «گفتوگوی شهرداران جهان در چارچوب اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای» که در کلانشهر تیانجین (شمال چین) برگزار شد، نمایندگان کشورهای عضو این سازمان گردهم آمدند تا درباره مسیرها و تجربیات ساخت شهرهای هوشمند، سبز و انعطافپذیر گفتوگو کنند و از تجربه چین در مدیریت شهری بهرهمند شوند.
آبک جونوسالیف، شهردار بیشکک پایتخت قرقیزستان، گفت: شهرهای کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای نه فقط مراکز اقتصادی و فرهنگی، بلکه محلهایی برای شکلگیری دستورکارهای آینده هستند.
مدیریت شهری مدرن، هوشمندانهتر و دقیقتر شده و خدمات عمومی نیز کارآمدتر و در دسترستر هستند. این مدل از ساخت شهرهای هوشمند به روندی مهم در توسعه شهری جهانی تبدیل شده است.
رشید علیموف، دبیرکل پیشین سازمان همکاری شانگهای، اظهار کرد برخی شهرها میتوانند به «آزمایشگاه» فناوریهایی مانند رباتیک، دیجیتالی شدن و هوش مصنوعی تبدیل شوند و این ظرفیتها برای همه کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای قابل بهرهبرداری است.
در تاجیکستان، شهر دوشنبه در حال اجرای بیش از ۲۰ پروژه «شهر هوشمند» است و از تجربه شهرهای چین از جمله تیانجین، در توسعه زیرساختهای دیجیتال بهره گرفته است. این کشور همچنین در زمینه تبادل فناوری و نوآوری با سایر کشورهای عضو همکاری نزدیکی دارد.
پروینا نعمتآوا، عضو شورای شهر دوشنبه، گفت: تیانجین به عنوان یکی از پیشگامان نوآوری و گشایش در چین، با ترویج دیجیتالی شدن و راهحلهای هوشمند، به توسعه پایدار و سبز کمک میکند. تجربه این شهر در مدیریت دیجیتال، حملونقل پایدار و سیستمهای هوشمند میتواند برای سایر شهرهای سازمان همکاری شانگهای الگو باشد.
تحول انرژی نیز به یکی از اولویتهای همکاری در سازمان همکاری شانگهای تبدیل شده و توسعه سبز به یکی از محورهای اصلی همکاریهای جدید بین کشورهای عضو بدل شده است.
نخستین ترمینال «هوشمند بدون کربن» جهان که در بندر تیانجین راهاندازی شده، با مدل عملیاتی کارآمد و سبز خود، به الگوی تحول بنادر چین تبدیل شده است.
فنگ میائو، مدیر عملیات شرکت ترمینال کانتینری دوم بندر تیانجین، گفت: برق ترمینال از طریق توربینهای بادی و سامانههای خورشیدی تأمین میشود و پاسخگوی نیاز عملیاتی سالانه ماست.
ایگور خداچک، مدیر مرکز مطالعات اوراسیا در دانشگاه اروپایی سنپترزبورگ روسیه، گفت: تلاش بندر تیانجین برای رسیدن به انتشار صفر کربن، نمونهای ارزشمند برای شهرهای بندری دیگر است.
سال ۲۰۲۵ به عنوان سال توسعه پایدار در سازمان همکاری شانگهای تعیین شده است. در این چارچوب، شهرهای عضو در حوزههایی مانند برنامهریزی شهری، توسعه زیرساختها، حفاظت از محیط زیست و حکمرانی اجتماعی، همکاریهای گستردهای را در مسیر انعاطفپذیری شهری آغاز کردهاند. این کشورها ضمن به اشتراکگذاری تجربیات موفق و فناوریها، در حال بررسی راههای هماهنگسازی سیاستها، استانداردها و منابع مالی نیز هستند.
چین در زمینه ایجاد «شبکه شهری انعطافپذیر»، اقداماتی مفید انجام داده است. از جمله برق سبز در منطقه اکو-شهر چین-سنگاپور، سیستم کنترل سیل تیانجین، تجربه شهر بینهای و تلاشهای کربنزدایی در بنادر، همه بهعنوان منابع ارزشمند در اختیار دیگر شهرها قرار دارد.
نیکیتا لوماکین، معاون رئیس روابط عمومی دانشگاه اروپایی سنپترزبورگ، گفت: همه کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای تا حدی با چالشهایی مشترک مثل تغییرات اقلیمی و فقر روبهرو هستند. شهرهای ما باید با هم همکاری کنند و از مزیتهای یکدیگر بهره ببرند. همکاری ما بیش از آن چیزی خواهد بود که هر کشور به تنهایی میتواند انجام دهد.
این جمله قدیمی که «تنها رفتن سریعتر است، اما با هم رفتن دورتر»، به خوبی تعهد شهرهای عضو سازمان همکاری شانگهای به اصلاحات مدیریتی و همکاری چندجانبه را نشان میدهد. آنها در مسیر گسترش پیوندهای منطقهای، به جستجوی مدلهای نوین برای حکمرانی جهانی ادامه میدهند.
سون جوانگجی، مدیر موسسه مطالعات روسیه، اروپای شرقی و آسیای مرکزی در آکادمی علوم اجتماعی چین، گفت: اشتراک منابع و تجربه میان شهرهای عضو سازمان همکاری شانگهای، جان تازهای به حکمرانی جهانی داده است. همکاریهای فشرده میان شهرهای این سازمان، نشاندهنده ظرفیت بالا و چشمانداز روشن این همکاری چندجانبه برای رسیدن به توسعه پایدار و رفاه مشترک است