تیانجین میزبان نشست زیستمحیطی سازمان همکاری شانگهای؛ تاکید بر توسعه پایدار و همکاری سبز
ویکتور گالانوف، معاون وزیر منابع طبیعی و حفاظت از محیط زیست بلاروس، هنگام قدم زدن در خیابانهای تیانجین، شهر بندری پرجمعیت در شمال چین، شدیدا تحت تاثیر پاکیزگی، زیبایی مناظر و فضای پرنشاط این شهر قرار گرفت.
او گفت توسعه تیانجین چشمگیر است و هماهنگی میان محیط زیست و زندگی شهری را بهخوبی نشان میدهد؛ موضوعی که بازتابدهنده تلاشهای گسترده چین در حفظ اکوسیستمهای شهری نیز هست.
گالانوف برای شرکت در ششمین نشست وزرای محیط زیست کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای (SCO) که پنجشنبه برگزار شد، به تیانجین آمده بود.
این نشست با محوریت همکاری برای توسعه سبز، پایدار و کمکربن، نمایندگان کشورهای عضو را گرد هم آورد تا درباره تقویت همکاریهای زیستمحیطی و راهبردهای رشد پایدار گفتوگو کنند.
در پایان نشست، شرکتکنندگان بیانیه مشترک ششمین نشست وزرای محیط زیست کشورهای عضو SCO را امضا کردند و همچنین ابتکار تقویت همکاری برای توسعه پایدار در میان این کشورها را تصویب کردند. این اسناد کشورها را به اشتراکگذاری تجربیات و روشهای زیستمحیطی برای پیشبرد توسعه پایدار متعهد میکند.
شری جانش کین، معاون دبیرکل دبیرخانه سازمان همکاری شانگهای، تاکید کرد که این دو توافقنامه نه فقط همکاری میان اعضا را تقویت میکند، بلکه نقشی موثر در پیشبرد توسعه سبز در سطح جهانی دارد.
در حالی که توسعه پایدار در جهان با شتاب در حال پیشرفت است، چین به یکی از مشارکتکنندگان فعال در این حوزه تبدیل شده است. اقدامات زیستمحیطی چین – از جمله جنگلکاری گسترده، کنترل خلاقانه بیابانزایی، نظارت پیشرفته بر کیفیت آب و استفاده از فناوریهای پاک – هم به بهبود محیط داخلی کمک کرده و هم راهکارهایی عملی برای دیگر کشورها ارائه داده است.
با وجود آن که چین یکی از کشورهایی است که بیشترین آسیب را از بیابانزایی دیده، توانسته با ابتکارات سبز، پیشتاز این حوزه شود. برای نمونه، با بهرهگیری از روشهای نوآورانه مانند کنترل بیابان فتوولتائیک، تاکنون ۵۳ درصد از زمینهای بیابانی قابلاحیا را بازیابی کرده است.
منصور اوشوربایف، معاون وزیر محیط زیست و منابع طبیعی قزاقستان، گفت: هیئت ما اخیراً از نینگشیا و دیگر مناطق چین برای آشنایی با روشهای جنگلکاری و کنترل بیابانزایی بازدید کرده است.
وی همچنین افزود که تجربه چین در حوزههایی مانند پایش منابع آبی، مدیریت فاضلاب، فناوریهای پاک، حفاظت از تنوع زیستی و مدیریت پسماند، بسیار ارزشمند است. ما علاقهمندیم با چین در زمینه بومشناسی شهری، نظارت دیجیتال بر محیط زیست، و جذب فناوری و سرمایهگذاری همکاری کنیم.
در چارچوب سازمان همکاری شانگهای، روابط زیستمحیطی چین با دیگر اعضا همچنان رو به گسترش است.
عزیز عبدالحکیموف، وزیر بومشناسی، حفاظت از محیط زیست و تغییرات اقلیمی ازبکستان، از همکاری کشورش با چین در مبارزه با بیابانزایی خبر داد. این دو کشور در نظر دارند یک مرکز منطقهای برای مقابله با بیابانزایی در آسیای مرکزی تأسیس کنند و تاکنون قراردادهایی در زمینه پروژههای تبدیل زباله به انرژی امضا کردهاند.
لی ونتائو، مدیرعامل صندوق همکاری اقتصادی چین-اورآسیا، گفت: اکثر اعضای سازمان همکاری شانگهای بهطور طبیعی دارای منابع غنی خورشیدی، بادی و آبی هستند که ظرفیت بالایی برای توسعه در اختیارشان میگذارد.
او افزود چین، بهعنوان یکی از رهبران جهانی در فناوریهای انرژی سبز و تولید تجهیزات مرتبط، آماده همکاری با شرکتهای داخلی و چندملیتی برای تبادل تجربیات است و میتواند مدلهایی مفید برای سایر کشورهای عضو ارائه دهد.
اعضای سازمان همکاری شانگهای اکنون تقریباا نیمی از جمعیت جهان، یکچهارم مساحت زمین و یکچهارم تولید ناخالص داخلی جهانی را در اختیار دارند.
کین گفت: وقتی نماینده بزرگی از بشریت تصمیم به انجام کاری میگیرد، این تصمیم تاثیری جهانی خواهد داشت.