چرا همکاری چین-اروپا در بحبوحه طوفان تعرفهای آمریکا از اهمیت بیشتری برخوردار است؟
با توجه به اینکه کشورهای اروپایی در حال گذر از دوره آشفته کنونی در پس زمینه جنگ تجاری جهانی به راه افتاده توسط آمریکا هستند، مسیر روابط اتحادیه اروپا با چین شایان توجه است.
اخیرا تعاملاتی فشرده میان چین و اتحادیه اروپا و همچنین کشورهای عضو آن اتفاق افتاده است. «لی چیانگ» نخست وزیر چین سه شنبه ۸ آوریل (۱۹ فروردین» با «اوروزلا فون در لاین» رئیس کمیسیون اروپا تلفنی گفتگو کرد. «پدرو سانچز» نخست وزیر اسپانیا قرار است پنجشنبه و جمعه از چین دیدار کند. چند روز قبل هم «یوسی هالا-آهو» رئیس پارلمان فنلاند به چین سفر کرد و «ماروش شفکوویچ» نائب رئیس کمیسیون و کمیسر امنیت تجاری و اقتصادی اروپا در اواخر ماه مارس از چین دیدار کرده بود.
سانچز طی سفر به ویتنام که در روز چهارشنبه و در آستانه سفر به چین انجام شد، خواستار بازبینی اتحادیه اروپا در روابطش با چین شد.
تلاشهای اتحادیه اروپا و کشورهای عضو آن برای تقویت تعاملات با چین در میانه طوفان تعرفههای جهانی پیامی مثبت ارسال کرده است.
این امر در بحثهای اخیر میان اعضای اتحادیه اروپا آشکار است؛ برخی خواهان تسهیل مبادلات تجاری با چین هستند، در حالی که برخی دیگر نگران پیامدهای غیرمستقیم تعرفههای آمریکا و احتمال رشد واردات از چین هستند.
در میانه این شرایط سریعالتغییر، اروپا باید خونسردی خود را حفظ کرده و رویکردی سازنده در قبال چین در پیش بگیرد. آمریکا با لفاظیهای همیشگی خود، چین را به عنوان رقیب مشترک واشنگتن و اروپا جلوه میدهد؛ رویکردی که در نهایت به سود منافع ایالات متحده تمام میشود و اروپا صرفا به عنوان ابزاری در راهبرد واشنگتن برای مهار چین مورد بهرهبرداری قرار میگیرد.
ترسهای غیرموجه از چین کمکی به حل معضلات پیش روی اروپا نخواهد کرد، آن هم در شرایطی که آمریکا در حال افزایش فشارهای خود بر سراسر جهان است.
همسویی چین و اروپا در حمایت از تجارت آزاد و جهانی سازی از اهمیتی ویژه برخوردار است، چرا که سوءاستفاده ایالات متحده از ابزار تعرفه، شدیدا در حال بر هم زدن نظم تجارت جهانی است.
چین و اتحادیه اروپا با وجود تمام چالشهای پیشرو، همواره با تکیه بر منافع مشترک، روابط خود را تقویت کردهاند و آن را بیش از پیش انعطاف پذیر نمودهاند.
همکاری میان چین و اتحادیه اروپا به ایجاد نظم بینالمللی عادلانهتر و منصفانهتر کمک میرساند.