ناکارآمدی فشارهای تعرفه ای
تهدیدات تعرفه ای جدید رئیسجمهور ایالات متحده علیه چین، نشان می دهد که اقدامات متقابل ضربتی، موجه و قاطع چین علیه به اصطلاح «تعرفههای متقابل» که روز دوم آوریل از سوی ترامپ اعلام شدند، سیاستهای تجاری رئیس جمهور آمریکا را با مشکلات غیرمنتظره مواجه کرده است.
رهبر ایالات متحده سه روز پس از هشدار دادن به چین درباره دست زدن به « بازی اشتباه»، روز سه شنبه تهدید کرد که از روز چهارشنبه یک تعرفه ۵۰ درصدی اضافی را بر واردات کالا از چین اعمال خواهد کرد و تهدید کرد که «تمامی گفتگوها با چین در مورد هر گونه درخواست برای دیدار آنها با ما خاتمه خواهد یافت.»
شایان ذکر است که ایالات متحده در سطح داخلی شاهد اعتراضات و مخالفت گسترده با سیاست تعرفه ای دولت بوده و از روز جمعه علاوه بر متزلزل شدن وضعیت بازاردر این کشور، قیمت کالاها برای مصرف کنندگان نیز افزایش یافته است.
تهدیدهای اخیر رهبر ایالات متحده علیه چین برخی از تاکتیک های او برای منحرف کردن افکار عمومی داخلی و کاهش فشار بر دولت به شمار می رود، چرا که او تا این لحظه بیشتر سعی کرده در مورد سقوط چشمگیر بازار و اعتراضات سراسری به سیاستهایش سکوت کند.
ترامپ با بیان اینکه «مذاکرات با کشورهای خواهان دیدار و مذاکره آغاز خواهد شد»، ادعا می کند به چین پشت کرده و حاضر به گفتگو و مذاکره با چین نخواهد بود. با این حال، بر همه روشن است که چین هیچ اشتباهی مرتکب نشده و تنها برای حفظ حقوق و منافع مشروع خود، کمی از مزه همان داروی خود ایالات متحده را به خودش چشانده است. در عین حال، رئیس جمهور ایالات متحده قصد دارد بر دیگر اقتصادهای بزرگ جهان از جمله اتحادیه اروپا و ژاپن که در حال بررسی اقدامات متقابل در برابر جنگ تعرفه ای آمریکا هستند نیز فشار بیشتر وارد بیاورد.
تمام این اقدامات سراسیمه به خوبی بزرگترین ترس دولت ایالات متحده را آشکار می کند که چیزی جز تشکیل یک جبهه متحد از کشورهای هدف اعمال تعرفه های جدید دولت ترامپ و اقدامات جمعی متقابل، قاطع و موجه آنان علیه فشارهای تعرفه ای ایالات متحده نیست. در صورت تشکیل چنین جبهه ای، نخستین نقشه رهبر ایالات متحده برای سرکوب جداگانه هر یک از این کشورها به شکست خواهد انجامید.
با توجه به این موارد، می توان به خوبی مشاهده کرد که ایالات متحده به بهانه «عمل متقابل» کاری جز کسب منفعت برای خودش به قیمت از بین بردن منافع مشروع دیگر کشورها و روی آوردن به سلطهطلبی، فشار و قلدری برای اولویت دادن به «اول آمریکا» در برابر قواعد بین المللی نمی کند و در نهایت این رفتارهای سلطه جویانه آمریکا ناگزیر با مخالفت گسترده جامعه بینالمللی مواجه خواهد شد.
همان طور که لیو پنگ یو، سخنگوی سفارت چین در ایالات متحده نیز خاطرنشان کرد، آخرین تهدید تعرفهای رهبر ایالات متحده یک نمونه آشکار از یکجانبه گرایی، حمایت گرایی و قلدری اقتصادی است. مقامات چینی بارها تاکید کرده اند که روی آوردن به فشار و تهدید راه درست برخورد با چین نخواهد بود و در چنین شرایطی، چین قاطعانه از حقوق و منافع مشروع خود محافظت خواهد کرد.
روابط اقتصادی چین و آمریکا باید همراه با سود متقابل و بر پایه یک ماهیت برد-برد باشد. ایالات متحده باید برای تحقق خواسته های مشترک مردم دو کشور و سراسر جهان در جهت دست یافتن به رفاه مشترک تلاش کند و با در نظر گرفتن منافع اساسی دو کشور، به استفاده از تعرفهها به عنوان سلاحی برای سرکوب اقتصادی چین و تضعیف حقوق مشروع توسعه مردم چین پایان دهد.
همانطور که وزارت بازرگانی چین روز سه شنبه اعلام کرد، به راه انداختن جنگ های تجاری نه تنها به حل اختلافات تجاری منجر نخواهد شد، بلکه این اختلاف را تشدید نیز خواهند کرد. آمریکا در صورت تمایل به انجام اقدامات همراه با حسن نیت برای حل و فصل به گفته خودش «عدم تعادل» تجاری و «ناعادلانه» بودن روابط تجاری دو کشور، باید با چین همکاری کند تا این اختلافات از طریق گفتگو و رایزنی همراه با احترام متقابل و در شرایط برابر حل شوند.
در غیر این صورت، چین همچنان با اقدامات متقابل قاطعانه، از حاکمیت، امنیت و منافع توسعه خود حفاظت خواهد کرد. چین هرگز تمایلی به ایجاد تنش و مشکل در روابط خود با هیچ کشوری نداشته است اما در صورت بروز تنش نیز مرعوب آن نخواهد شد. تمام کشورها باید بدانند که روی آوردن به فشار و تهدید، راه درست برخورد با چین نخواهد بود.