چین در مسیر تثبیت رشد پایدار؛ چرا باید به پتانسیل اقتصاد چین ایمان داشت؟

ابهامات و افزایش سیاست حمایت‌گرایی در سراسر جهان شاید بدبینی شکاکان در قبال چین را تشدید کند، اما انعطاف‌پذیری اقتصادی این کشور نشان می‌دهد که چرا اعتماد به ظرفیت رشد آن کاملاً منطقی است.

اقتصاد چین در سال اژدهای ۲۰۲۴ این نماد افسانه‌ای فرهنگی قدرت را متجلی ساخته است. بررسی جامع عملکرد اقتصادی این کشور در سال گذشته با انتشار برخی از آمار کلیدی رشد امکان‌پذیر خواهد شد.

مجموعه‌ای از داده‌های منتشر شده از پیشرفت‌های قابل توجه چین در مسیر دستیابی به توسعه با کیفیت بالا حکایت دارد. تولید غلات، تولید خودروهای انرژی نو، جابه‌جایی مسافران با راه‌آهن و حجم تجارت – در کنار سایر شاخص‌ها – همگی به رکوردهای جدیدی دست یافته‌اند.

با این حال، آمار و ارقام درخشان فوق به این سادگی حاصل نشده‌اند. رشد اقتصادی چین در سال گذشته با نوسان همراه بود: پس از شروعی قدرتمند، اقتصاد در سه‌ماهه دوم و سوم با فشارهای نزولی فزاینده‌ای روبه‌رو شد، اما در ماه‌های پایانی سال نشانه‌های بهبود از خود نشان داد.

نهادهای چینی در واکنشی هماهنگ و به‌موقع به تحولات چشم‌انداز اقتصادی، از اواخر سپتامبر مجموعه‌ای جامع از سیاست‌های محرک رشد را به اجرا گذاشتند. هم‌زمان، اجرای اصلاحاتی که در نشست کلیدی ماه جولای طراحی شده بود، در حال آزادسازی ظرفیت‌های رشد اقتصادی است.

این تلاش‌های ترکیبی اقتصاد را تقویت کرده‌اند، به گونه‌ای که شاخص مدیران خرید (PMI) بخش تولید از اکتبر به مدت سه ماه متوالی در محدوده انبساطی باقی مانده است. در همین حال، بازار املاک و مسکن شاهد بهبود در حجم معاملات و سطح قیمت‌ها بود. از اکتبر، رشد درآمدهای مالی دولت مثبت شده و این روند افزایشی در هفته‌ها و ماه‌های اخیر نیز ادامه داشته است.

اقتصاد چین طی سال‌های اخیر با عبور پیوسته از مجموعه‌ای از چالش‌ها و موانع، انعطاف‌پذیری قابل‌توجهی از خود نشان داده است. این اقتصاد طی سال‌های متمادی سهمی نزدیک به ۳۰ درصد در رشد اقتصاد جهانی داشته است.

چین در سال جاری میلادی «برنامه پنج ‌ساله چهاردهم» خود را به پایان خواهد رساند؛ برنامه‌ای که بر تحقق رشد پایدار تولید ناخالص داخلی و مقابله فعالانه با چالش‌های اقتصادی، از جمله تشدید تنش‌های تجاری و کاهش تقاضای داخلی، تاکید دارد.

با این همه، چین اطمینان دارد و توان آن را دارد که بر چالش‌ها غلبه کرده و روند بهبود پایدار اقتصادی را تثبیت کند.

انعطاف‌پذیری اقتصادی چین مستدل است. این کشور از ظرفیت بالای نوآوری، بازار داخلی گسترده، زنجیره صنعتی پیشرفته، زیرساخت‌های فراگیر و منابع انسانی غنی برخوردار است.

نهادهای چینی، با برخورداری از مهارت‌های چشمگیر در مدیریت کلان اقتصادی و بهره‌گیری از جعبه ‌ابزار سیاستی قدرتمند، در کنار بنیان‌های مستحکم اقتصاد کشور، آماده‌اند تا رشد اقتصادی را حفظ کنند؛ در حالی که اصلاحات ساختاری در حال اجرا، بر کیفیت و پایداری این رشد خواهند افزود.

در حالی که هیچ قطعیتی در مورد مسیر رشد آینده یک کشور وجود ندارد، سابقه انعطاف‌پذیری چین نشان می‌دهد که این کشور قادر است به شکلی مطمئن به مسیری فراتر از انتظارات حرکت کند، از پیش‌بینی‌های بدبینانه بگذرد و کسانی را که به پتانسیل آن ایمان دارند، پاداش دهد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا