چین؛ واحه ثبات و سرزمین داغ سرمایهگذاری در عصر بیثباتی جهان
در جهان امروز، عدم قطعیت ناشی از سیاستهای یکجانبهگرایی و حمایتگرایی در حال گسترش است و همین باعث شده مدیران شرکتهای چندملیتی احساس ناخرسندی داشته باشند. وقتی آنها به چین توجه میکنند، یک «آینده روشن» و یک «صحنه هیجانانگیز» میبینند.
«شی جین پینگ» رئیس جمهور چین جمعه ۲۸ مارس (۸ فروردین) در پکن با نمایندگان جامعه تجاری بینالمللی دیدار کرد. وی تاکید کرد که چین یک عرصه کسب و کار بزرگ، چشماندازهای بازار گسترده، انتظارات باثبات سیاستی و یک وضعیت امنیتی مناسب دارد که زمینی حاصلخیز برای شرکتهای با سرمایه خارجی به منظور سرمایه گذاری و شروع کسب و کار محسوب میشود.
بیش از ۴۰ نفر از روسای جهانی، مدیران عامل و نمایندگان انجمنهای تجاری شرکتهای خارجی حاضر در این نشست، چین را «واحهای از اطمینان و سرزمینی داغ برای سرمایه گذاری و کسب و کار» توصیف کردند. آنها عزم راسخ خود را برای گسترش پایدار سرمایه گذاری و همکاری با چین و تعمیق حضور در بازار چین ابراز داشتند.
با نگاهی به فهرست شرکتهای خارجی حاضر در این دیدار میتوان دریافت که بسیاری از این شرکتها سالهاست با بازار چین «رشد مشترک» داشتهاند و به طور مستمر سرمایهگذاری خود در چین را گسترش دادهاند.
شرکت «فدِکس» آمریکا یک مرکز توزیع بینالمللی در شانگهای تاسیس کرده است. از سوی دیگر، شرکت آلمانی «مرسدس بنز» با همکاری شرکای چینی خود مبلغی بالغ بر ۱۴ میلیارد یوان در این کشور سرمایهگذاری خواهد کرد تا دامنه محصولات تولید داخلی خود را توسعه دهد. همچنین «سانوفی» غول دارویی فرانسه برنامهریزی کرده با سرمایه گذاری حدود یک میلیارد یورو، یک مرکز جدید تولید انسولین در پکن راه اندازی کند… اخیرا، این شرکتهای با سرمایه خارجی پی در پی اقداماتی انجام دادهاند که بار دیگر نشان میدهد «شرکتهای خارجی از مشارکتکنندگان مهم در مسیر مدرنیزاسیون چین، از بازیگران کلیدی در روند اصلاحات، گشایش، نوآوری و خلاقیت این کشور و همچنین از عناصر اصلی پیوند چین با جهان و ادغام در جهانیسازی اقتصاد هستند».
در حال حاضر، روند بهبود اقتصاد جهانی ضعیف است، تنشهای تجاری سایه افکندهاند و شتاب توسعه به وضوح ناکافی است. آمریکا به طور خاص یک «جنگ تجاری» در سراسر جهان به راه انداخته و نظم اقتصادی بینالمللی را مختل کرده است.
در چنین شرایطی، این نکته اهمیتی ویژه دارد که سرمایه گذاران خارجی چین را «واحهای از ثبات و بستری مناسب برای سرمایهگذاری و تجارت» توصیف میکنند. از نظر سرمایه گذاران، قطعیت پیششرط توسعه است. اطمینان چین در درجه اول ناشی از انتظارات سیاسی است.
همانطور که آقای شی در این دیدار تاکید کرد، «درهای گشایش چین تنها بازتر و بازتر خواهد شد و سیاست بهرهگیری از سرمایه خارجی تغییر نکرده و تغییر نخواهد کرد.»
چین در حال حاضر در حال ترویج منظم گشایش در حوزههای اینترنت و فرهنگ است و پروژههای آزمایشی در زمینههای مخابرات، مراقبت پزشکی و آموزش را توسعه میبخشد.
قطعیت چین همچنین از یک محیط توسعه امن نشأت میگیرد.
چین برای مدتزمان طولانی ثبات سیاسی و اجتماعی خود را حفظ کرده و به عنوان یکی از امنترین کشورهای جهان شناخته میشود. سرمایه گذاری و راه اندازی کسب و کار در چین بدون شک دلگرمکننده است.
علاوه بر محیط، سرمایه گذاری و راه اندازی کسب و کار به شرایط بازار نیز وابسته است. چین دومین بازار مصرف کننده بزرگ جهان است که بزرگترین گروه با درآمد متوسط جهان را در خود جای داده و دارای پتانسیل سرمایه گذاری و مصرف بزرگی است.
لازم به ذکر است که علاوه بر فضای رشد عظیم برای مصرف سنتی، مصرف خدمات چین نیز سریعا در حال رشد است.
مصرف خدمات به ازای هر نفر در میان ساکنان چین طی سال گذشته میلادی حدود ۴۶ درصد بود، در حالی که این نسبت در کشورهای توسعه یافته معمولا پس از عبور سرانه تولید ناخالص داخلی از ۱۰ هزار دلار، به بیش از ۵۰ درصد میرسد.
این امر همچنین فرصتهای بیشتری را برای سرمایه گذاران خارجی برای «تعمیق حضور در چین» فراهم میکند.
شتاب توسعه چین با توجه به یک محیط خوب و بازار عظیمی که داراست، همچنان قدرتمند محسوب میشود. برخی از تحلیلگران معتقدند ۲۰۲۵ یک نقطه عطف برای نوآوری علمی و فناوری چین خواهد بود.
با شتاب گرفتن روند تحول سبز، دیجیتال و هوشمند و همچنین برخورداری چین از توانمندیهای قوی در پشتیبانی صنعتی، این کشور به بهترین بستر کاربردی برای دور جدید انقلاب علمی و فناوری و تحول صنعتی تبدیل خواهد شد.
چین در ادامه مسیر خود، به تقویت و گسترش صنایع نوظهور و آیندهمحوری مثل زیستساخت، فناوری کوانتومی، هوش تجسمیافته و نسل ششم ارتباطات (6G) خواهد پرداخت و با پیشبرد ابتکار «هوش مصنوعی پلاس»، فضای گستردهتری برای توسعه و جذب سرمایه خارجی فراهم خواهد کرد.
سومین جلسه عمومی بیستمین کمیته مرکزی حزب کمونیست چین که در سال ۲۰۲۴ برگزار شد، برنامه راهبردی و زمانبندی مشخصی برای ارتقای نظام مدیریت سرمایهگذاری خارجی تعیین کرد.
این نشست همچنین بر توسعه مستمر و نهادینهسازی گشایش در حوزههای مختلف از جمله قوانین، مقررات، نظامهای مدیریتی و استانداردها تاکید ورزید.
میتوان انتظار داشت که سرمایه گذاران خارجی در این «واحه» و «سرزمین حاصلخیز» فرصتهای بیشتری به دست آورند و بیش از پیش این حقیقت را درک کنند که همراهی با چین، همراهی با فرصتهاست؛ اعتماد به چین، اعتماد به فرداست و سرمایه گذاری در چین، سرمایه گذاری در آینده است.