تثبیت روابط چین-آمریکا؛ گامی به سود واشنگتن
«هه لیفنگ» معاون نخست وزیر چین که مسئول ارشد چین برای امور اقتصادی و تجاری چین-ایالات متحده نیز هست، جمعه ۲۱ فوریه (۳ اسفند) با «اسکات بسنت» وزیر خزانهداری آمریکا در خصوص موضوعات اقتصادی مهم دوجانبه به صورت ویدئویی گفتگو کرد.
این دو مقام ارشد چینی و آمریکایی درباره اجرای اجماع حاصله توسط سران دو کشور طی مذاکرات تلفنیشان و موضوعات مهم میان چین و آمریکا در حوزه اقتصادی تبادل نظر کردند.
این یک تعامل جدید دیگر میان چین و ایالات متحده در حوزه اقتصادی و تجاری است. هر دو طرف در خصوص اهمیت مناسبات دوجانبه اقتصادی و تجاری توافق داشتند.
با این حال وزارت امور خارجه آمریکا اخیرا گزارهبرگ این وزارتخانه در خصوص روابط ایالات متحده با جزیره تایوان را با حذف جمله «آمریکا از جدایی تایوان حمایت نمیکند»، به روزرسانی کرده است.
وزارت خارجه آمریکا گزارهبرگ چین را نیز بهروزرسانی کرد که اکنون شامل بخش گستردهتری درباره روابط اقتصادی است و بر کسری تجاری آمریکا با چین و نگرانیهای ادعایی شرکتهای آمریکایی در قابل چین تاکید میکند.
چنین اقداماتی نه فقط باعث ایجاد تردید درباره پسرفت موضع ایالات متحده در خصوص مسئله تایوان شده است، بلکه به نگرانیهای جهانی مبنی بر احتمال تشدید تنشهای تجاری جهانیِ ناشی از این اقدامات منجر شده است.
با نگاهی به سیگنالهای پیچیده و گوناگون که از ایالات متحده میآید، تشخیص دوگانگی و تردید سیاستمداران واشنگتن درباره چین و مناسبات چین-آمریکا کار دشواری نیست. از یک سو آمریکا به رویکرد مهار و سرکوب خود علیه چین ادامه میدهد و حقه قدیمی بازی ضد چینی را به وسیله بزرگنمایی لفاظی «تهدید چین» به پیش میبرد. از سوی دیگر، دادههای مرتبط اهمیت روابط تجاری و اقتصادیِ با ثبات چین-آمریکا را برای ایالات متحده، به اثبات میرساند.
لازم به ذکر است که صرفنظر از ملاحظات پیچیدهای که واشنگتن ممکن است درباره چین داشته باشد، تصمیمات آن نمیتواند از منطق پایهای روابط دولتبهدولت فاصله بگیرد و تقابل با چین گزینه خوبی محسوب نمیشود.
دادهها نشان میدهد طی جنگ تجاری که آمریکا در سال ۲۰۱۸ به راه انداخت، بیش از ۹۰ درصد از هزینههای تعرفههای ایالات متحده علیه کالاهای چینی را شرکتها و مصرفکنندگان آمریکایی پرداختند. جنگ تعرفهای منافعی ملموس برای ایالات متحده به ارمغان نیاورد و این حقیقتی است که در آن کشور به شکلی گسترده بر سر آن توافق وجود دارد.
جنگ تجاری و جنگ تعرفهای برندهای ندارد – این صرفا یک نصیحت از جانب چین به ایالات متحده نیست بلکه حقیقتی انکارناپذیر است.
بازار گسترده چین فرصتهای زیادی را برای شرکتهای آمریکایی ایجاد میکند، در حالی که فناوری پیشرفته و مدیریت حرفهای ایالات متحده نیز به ارتقای صنعتی و رشد اقتصادی چین کمک میکند.
بر اساس تازهترین گزارش «اتاق بازرگانی آمریکا در چین»، ۵۳ درصد شرکتهای آمریکایی فعال در چین قصد دارند سرمایهگذاری خود را در سال ۲۰۲۵ افزایش دهند.
اصطلاح «مصلحتاندیشی سیاسی» که مسائل اقتصادی و تجاری را به موضوعات امنیتی و ایدئولوژیک گره میزند، در واقع تحت تأثیر قوانین بازار و منطق تجاری در حال از بین رفتن است.
مناسبات چین و آمریکا یک اکوسیستم ارگانیک است و هر تلاشی برای بازسازی ناشیانه آن، تأثیرات کلی و گستردهای خواهد داشت. یک رابطه چین-آمریکای باثبات به سود منافع دو کشور است.
در عین حال، حفظ ثبات کلیِ مناسبات چین-ایالات متحده برای ثبات جهانی ضروری است. جامعه بینالمللی از این دو کشور انتظار همکاری دارد و نه تقابل. حتی در میان متحدان آمریکا بیشتر کشورها علاقهای به انتخاب میان چین و ایالات متحده ندارند.
امید است واشنگتن گزینه صحیح را انتخاب کند و با چین کنار بیاید، اقدامات عینی برای تزریق نشاط جدید به مناسبات اقتصادی و تجاری چین-آمریکا انجام دهد و در عین حال به ثبات جهانی کمک کند.
این نه فقط ندای واقعیت است، بلکه مسیر درست به سوی آینده نیز محسوب میشود.