اقتصاد جهان برای پایداری و رشد به چین نیاز دارد
از آنجا که اقتصاد جهانی، بر اساس اعلام «مجمع جهانی اقتصاد» (WEF)، آماده میشود تا یک سال دیگر توام با عدم قطعیت را پشت سر بگذارد، چشم انداز اقتصاد چین در دستور کار این هفته مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئیس قرار دارد.
«مینا العریبی» سردبیر روزنامه اماراتی «نشنال» در داووس به شبکه «سیجیتیان» گفت: اقتصاد چین بسیار مهم است و این اهمیت همچنان ادامه دارد. اقتصاد جهان برای پایدار بودن و رشد کردن به چین نیاز دارد.
از نظر بسیاری از ناظران WEF چین با توجه به اندازه بازار و نرخ رشد سرزمین فرصتها محسوب میشود. طبق اعلام «اداره ملی آمار»، تولید ناخالص داخلی (GDP) چین در سال ۲۰۲۴ نسبت به سال ۲۰۲۳ رشد ۵ درصدی را به ثبت رساند. همانطور که «سازمان تجارت جهانی» تاکید کرده، چین همچنین یکی از بازارهای جهان با قدرت خرید عظیم است.
البته وجود برخی چالشها را نیز نمیتوان کتمان کرد. همانطور که «جو مین» عضو «کمیته مشورتی» کارشناسان ارشد «مرکز تبادلات اقتصادی بینالمللی چین» در اجلاس داووس گفت، تصور میشود که موتورهای قبلی رشد چین شامل زیرساختها، صادرات و املاک، کند شدهاند و این کشور به دنبال موتورهای رشد جدید مانند مصرف داخلی، تولید و تحول سبز است.
همانگونه که تاکید کرد، تولید «رقابت کلیدی اقتصاد چین» است. طبق اعلام وزارت صنعت و فناوری اطلاعات، صنعت تولید چین در سال گذشته میلادی، برای پانزدهمین سال پی در پی، جایگاه برتر خود را در جهان از نظر مقیاس کلی حفظ کرد.
«مایکل ساس» مدیر اجرایی شرکت «اورلیکون»، یک گروه فناوری جهانی، در مصاحبه اختصاصی با سیجیتیان، تاکید کرد: چین پایگاه تولید جهان است. باید همکاری خوبی با چین داشته باشیم زیرا چین یک تامین کننده برای بازارهای بسیاری است.
وی افزود: اگر چین تولید نکند، این بازارها مشکل خواهند داشت زیرا کالاها نمیآیند.
جو نیز در داووس گفت: ما مطمئن خواهیم شد که طی ۲۰ سال آینده، «ساخت چین» به معنای ارزان، خوب و فناوری پیشرفته است.
مصرف داخلی موتور دیگر رشد اقتصادی چین محسوب میشود. ساس در مصاحبه خود همچنین خاطرنشان کرد: مصرف کنندگان تولید را به پیش میبرند، تولید شغل ایجاد میکند و مشاغل حقوق جدید ایجاد میکنند.
«فرناندو هونوراتو بابوسا» اقتصاددان ارشد در «بانکو برادسکو» شرکت خدمات مالی و بانکداری برزیلی در مصاحبهای اختصاصی با سیجیتیان تاکید کرد: محرکهای رشد چین – زیرساختها، تجارت خارجی و حتی املاک – این روزها کمی ضعیفتر هستند، اما چین میتواند مصرف انبوه را تقویت کند. این چیزی است که ما در برخی کشورها دیدهایم… بنابراین من تقاضای داخلی را به عنوان محرک رشد در چند ماه آینده میبینم.
وی افزود بازار املاک و مستغلات چین به عنوان یک محرک رشد با افزایش مصرف داخلی کالاها و مصرف انبوه خدمات جایگزین میشود.
تحول سبز، همانطور که ناظران در داووس گفتند، سومین موتور برای رشد اقتصادی چین است. «دینگ شوئهشیانگ» معان نخست وزیر چین هم در WEF خاطرنشان کرد چین بزرگترین و کاملترین زنجیره صنعتی انرژیهای جدید را در جهان ساخته است.
هم دولت و هم شرکتهای چین در حوزه تحول سبز در حال پیشرفت هستند. «هوئو چیجون» رئیس «شرکت ملی نفت چین» ضمن اذعان به احساس بحران برای شرکت نفتی مانند این شرکت، یک راهبرد سه مرحلهای را برای انطباق با شرایط جدید وعده داد که عبارتند از جایگزینی انرژی سنتی با انرژی پاک، تقویت انرژیهای جدید و تسهیل تحول سبز.
علیرغم اینکه ادعای «فروپاشی چین» توسط برخی رسانههای غربی بزرگنمایی میشود، بیشتر ناظران در اجلاس داووس درباره اقتصاد چین طی میان مدت و درازمدت خوشبین هستند.
با توجه به اینکه جهان به شکلی روزافزون دچار چند دستگی شده، اهمیت نقش چین در رشد اقتصادی جهانی به یک اجماع جهانی تبدیل شده است.