نقش چین در حل مسائل جهانی در سالی که گذشت

سال ۲۰۲۴ سالی است که صلح یک بار دیگر پس از جنگ سرد، از ابعاد مختلف مورد تهدید قرار گرفت. سالی که کشورهای در حال توسعه به سرعت رشد کرده و مدیریت جهانی شاهد تغییرات عمیقی بوده است. بسیاری از ناظران بین المللی بر این باورند که تحولات سریع و فراوان سال ۲۰۲۴ تاثیرات مهمی در روند توسعه انسانی بر جای خواهد گذاشت.

«تمامی انسان ها از یک جامعه بشری بزرگ با سرنوشت مشترک هستند و همگی بر یک کشتی نشسته اند…» چین در مقابل جوسازی ها درباره «جنگ سرد جدید» و رقابت ها بین قدرت‌ها، خواستار همبستگی جهانی است و برای مدیریت جهانی طرح‌هایی را ارائه کرده و اقداماتی را در پیش گرفته که مورد تایید و پشتیبانی طرف‌های زیادی قرار گرفته است.

** تلاش برای احیای صلح جهانی

چین به‌عنوان عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد، در سال جاری برای احیای صلح جهانی و نجات جان مردم، فعالانه تلاش کرده است. به عنوان مثال، در واکنش به بحران اوکراین، چین فرستاده ویژه خود را برای انجام سه دوره میانجیگری به منطقه اعزام کرد، در اقدامی مشترک با برزیل یک “توافق شش ماده ای” صادر کرده و گروه “دوستان صلح” را با کشورهای در حال توسعه جهانی راه اندازی کرد تا برای حل بحران اوکراین، یک اجماع ایجاد شود.

همچنین، در مواجهه با دور جدیدی از درگیری‌ها بین فلسطین و اسرائیل، چین برای تصویب اولین قطعنامه آتش‌بس در غزه در شورای امنیت سازمان ملل اقدام کرد، گام مهمی در جهت برگزاری مذاکرات آشتی بین گروه‌های فلسطینی و امضای بیانیه پکن برداشت و بر اجرای «طرح دو کشور» به عنوان راه حل اساسی مناقشه بین فلسطین و اسرائیل تاکید کرد.

در پایان سال جاری میلادی که این روزها شمارش معکوس برای خاتمه آن آغاز شده است، در پی تحولات ناگهانی سیاسی در سوریه، چین بر پایبندی بر اصل «رهبری و مالکیت توسط مردم سوریه»  و نیز بر ضرورت کمک به حفظ حاکمیت و احیای ثبات سوریه تاکید کرد.

لولا داسیلوا رئیس جمهوری برزیل در این باره رهبران چین را به خاطر حمایت از صلح به جای جنگ، همکاری به جای تقابل و خلقت و شکوفایی به جای ویرانی ستایش کرد و کشور چین را یک نمونه بارز و فعال حمایت صلح، ثبات و شکوفایی برای سراسر جهان خواند.

** پیشبرد رشد اقتصاد جهانی

در سال ۲۰۲۴، روند احیای رشد اقتصاد جهانی ضعیف بود، انسان ها و جوامع زیادی با بحران‌های متعددی مانند غذا و انرژی مواجه بودند، رویکردهای یکجانبه‌گرایانه از سوی برخی کشورها همچنان ادامه یافت و خطر تجزیه اقتصادی تشدید شد. در چنین شرایطی، این سوال مطرح است که چگونه می توان با مدیریت موثر و عملی اقتصادی جهان، انگیزه ای جدید برای رشد اقتصاد جهانی ایجاد کرد؟

در اجلاس سران گروه ۲۰ در شهر ریو برزیل که در نوامبر سال ۲۰۲۴ برگزار شد، چین در راستای تکمیل مدیریت جهانی در زمینه‌های اقتصاد، امور مالی، تجارت، دیجیتال، محیط زیست و امنیت بر ایجاد اقتصاد جهانی حاکی از همکاری، ثبات، گشودگی، نوآوری و سازگاری با محیط زیست تاکید کرد.

طبق داده های منتشر شده، در ۱۱ ماه اول از سال ۲۰۲۴، بیش از ۵۲ هزار شرکت جدید با سرمایه گذاری خارجی در چین تاسیس شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۸.۹ درصد افزایش داشت. فاستر، مدیر عامل شرکت زایس آلمان در منطقه بزرگ چین در این باره گفت که یکی از بزرگترین مزایای تجارت در چین این است که توسعه اقتصادی چین بسیار برنامه ریزی شده است.

** توسعه مشترک همه کشورها، توسعه واقعی است

در ۱۸ دسامبر، کشتی «شانگهای جدید» پس از یک سفر ۲۳ روزه از بندر چانکای در پرو به بندر یانگ‌شان در شانگهای رسید و اولین اتصال کشتیرانی دو طرفه “از چانکای به شانگهای” را رقم زد.

از ایجاد مشترک ابتکار «کمربند و جاده» تا اجرای ابتکار توسعه جهانی، چین در سال های اخیر به روند تامین محصولات مختلف به نقاط مختلف جهان ادامه داده است. همه این ها، به این دلیل است که چین عمیقاً باور دارد که توسعه جهانی به شکل واقعی فقط زمانی محقق می شود که کشورهای مختلف در کنار هم به توسعه مشترک دست یابند و در روند مدرنیزاسیون، هیچ کشوری نباید از دیگران عقب بماند.

در سال ۲۰۲۴، اجرای ابتکار کمربند و جاده وارد دهه طلایی جدید شد و در چارچوب ابتکار توسعه جهانی، حدود ۲۰ میلیارد دلار از بودجه توسعه جمع‌آوری شده و بیش از ۱۱۰۰ پروژه اجرا شده است. این در حالی است که بیش از ۸۰ کشور به گروه دوستان و طرفداران ابتکار توسعه جهانی پیوسته‌اند.

** رسا تر شدن صدای کشورهای در حال توسعه در جهان

ظهور دسته جمعی «جنوب جهانی» (کشورهای در حال توسعه) نشانه روشنی از تغییرات بزرگ در جهان است. چین به عنوان یکی از کشورهای بزرگ در حال توسعه، همواره در تقویت و بلندتر ساختن صدای «جنوب جهانی» نقشی موثر ایفا کرده و با ارائه پیشهادهایی، به تعمیق همکاری بین کشورهای در حال توسعه و ایجاد «جنوب جهانی» گشوده و فراگیر یاری کرده است.

همزمان با واپسین روزها و ساعت های سال ۲۰۲۴ و فرارسیدن سال ۲۰۲۵، چندین مؤسسه تحلیلی بین‌المللی پیش‌بینی‌هایی منتشر و اعلام کرده اند که موانع و ریسک‌های متعدد در سال جدید به میزان قابل توجهی افزایش خواهند یافت و مدیریت جهانی نیازمند تلاش‌های بیشتری برای رویارویی و عبور از این موانع خواهد بود.

با وجود آشفتگی های فراوان در جهان امروز، چین بدون هراس از خطرات و چالش ها، ضمن تلاش برای تقویت همبستگی جهانی، با همکاری طرف های مختلف به ایجاد جامعه بشری با سرنوشت مشترک و تحقق آینده ای بهتر و روشن تر، یاری خواهد کرد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا