آسیبِ سیاست حمایت گرایی واشنگتن برای تجارت آزاد جهانی

آمریکا به عنوان قهرمان خودخوانده تجارت آزاد، مکررا اصلی را که ادعای حمایت و پایبندی به آن را دارد، تضعیف کرده است.

«نماینده تجاری ایالات متحده» (USTR) دوشنبه اعلام کرد تحقیقاتی را در خصوص صنایع و سیاست‌های نیمه رسانای چین آغاز کرده است. این تحقیقات با استناد به «بخش ۳۰۱» از «قانون تجارت ۱۹۷۴»، که به طور گسترده به عنوان یادگاری از دوران جنگ سرد تلقی می‌شود، مثالی روشن از این واقعیت است که چگونه ایالات متحده قصد دارد تجارت جهانی را برای اهداف ژئوپلیتیکی خود دستکاری کند و آشکارا قوانین تجارت چند جانبه را نادیده بگیرد.

ادعای کاخ سفید در این خصوص که اقدام مذکور با هدف بررسی دقیق تولیدات نیمه‌رساناهای بنیادی (یا تراشه‌های قدیمی) چین برای تسلط و تأثیر بر اقتصاد ایالات متحده صورت می‌گیرد، هم بی اساس و هم گمراه کننده است.

گزارش اخیر وزارت بازرگانی ایالات متحده نشان می‌دهد که تراشه‌های ساخت چین فقط ۱.۳ درصد از سهم بازار آمریکا را به خود اختصاص می‌دهند و صادرات تراشه چین به ایالات متحده به شکل قابل توجهی کمتر از واردات آن از آمریکاست.

در واقع واشنگتن یارانه‌های اساسی برای صنعت تراشه خودش از طریق قانونی مثل «قانون تراشه‌ها و علم» فراهم کرده است. همچنین شایان ذکر است که شرکت‌های نیمه رسانای آمریکایی حدود ۵۰ درصد بازار جهانی را در اختیار دارند.

نادیده گرفتن آشکار حقایق فوق، ادعاهای کاخ سفید درباره به اصطلاح «تهدید» ناشی از صنعت نیمه رسانای چین را پوچ‌تر و انگیزه سیاسی پشت آن را بیش از پیش آشکار می‌سازد.

واشنگتن با به کارگیری سیاست‌های تجاری به عنوان یک سلاح قصد دارد ظهور هر گونه رقیب بالقوه در تمام صنایع کلیدی را خفه کند و تسلط بی چون و چرا در این صنایع فناوری پیشرفته را حفظ نماید.

با این همه چنین اقداماتی مانع توسعه چین در این حوزه‌ها نخواهد شد. حتی «جینا ریموندو» وزیر بازرگانی ایالات متحده اذعان کرده که «تلاش برای عقب نگه داشتن چین یک کار بیهوده است.»

در حالی که واشنگتن چند سال اخیر را صرف ساختن «حیاط‌های کوچک با دیوارهای بلند» کرده تا از صنایع تولیدی خود محافظت کند، تاکتیک‌های حمایت‌ گرایانه آن به شکلی فعالانه در حال ثبات زدایی از بسیاری از صنایعی است که به دنبال حمایت از آنهاست. صنعت نیمه رسانا، به عنوان یکی از بخش‌های شدیدا در هم تنیده در اقتصاد جهانی، به طور خاص در برابر چنین مداخلات بی پروا آسیب‌پذیر است.

واشنگتن با هدف گرفتن چین که هم مصرف کننده و هم تولید کننده نیمه رساناهاست، در حال ایجاد تنش‌های غیرضروری در بازاری است که فقط با همکاری و اتکاء متقابل می‌تواند رشد کند.

بنا بر این تعجبی ندارد که گروه‌های صنعتی ایالات متحده اخیرا از کاخ سفید خواستند با احتیاط در این زمینه پیش برود. «جیسون آکسمن» رئیس «شورای صنعت فناوری اطلاعات» طی بیانیه‌ای گفت که «بسیار مهم است دولت تحقیقاتی کامل انجام دهد و نتیجه را پیش داوری نکند.»

تحقیقات بخش ۳۰۱ بار دیگر خودخواهی، کوته‌بینی و همچنین تکبر واشنگتن را برملا کرد. بنا بر این تصمیم سازان در واشگتن بهتر است خطرات بازی با آتش را در نظر بگیرند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا