تمرکز گروه ۲۰ بر توسعه با هدف برجسته کردن نقش «جنوب جهانی»
نوزدهمین نشست سران «گروه ۲۰» که از ۱۸ نوامبر (۲۸ آبان) شروع شده، امروز ۱۹ نوامبر (۲۹ آبان) در ریودوژانیرو برزیل به کار خود ادامه میدهد و پایان مییابد. «شی جین پینگ» رئیس جمهور چین در این نشست این تصمیم چین خبر داد که برای آن دسته از کشورهای کمتر توسعهیافتهای که با آنها روابط دیپلماتیک دارد، تمام تعرفههای گمرکی را به صفر می رساند.
آقای شی قبلا گفته بود که توسعه باید در کانون همکاری گروه ۲۰ قرار بگیرد. این منعکس کننده شعار امسال گروه ۲۰ یعنی «ساخت جهانی عادلانه و سیارهای پایدار» است که توسط برزیل به عنوان رئیس دورهای G20 اعلام شده است. این امر به جهان فرصت میدهد تا ببیند این نشست سران گروه به تمرکز بر مسائل توسعه ادامه خواهد داد و به توقعات مثبت بیشتری از سوی جامعه جهانی منجر میگردد.
نشست ریودوژانیرو سه موضوع اصلی دارد: مبارزه با گرسنگی، فقر و نابرابری؛ پرداختن به تغییرات اقلیمی با یک گذار عادلانه و اصلاح حکمرانی جهانی.
دو مورد از این سه موضوع مستقیما به توسعه مربوط است که نشان دهنده تغییری مهم در گروه ۲۰ طی سالهای اخیر است، به عبارت دیگر، این گروه تدریجا از یک پلتفرم رایزنی اضطراری برای واکنش به بحرانها به یک سازوکار حکمرانی درازمدت و کارآمد مختصِ ترویج یک نظام اقتصادی جهانی منصفانهتر، جامعتر و برابرتر تبدیل شده است.
یک تغییر تاریخی مهمتر این است که صداهای کشورهای «جنوب جهانی»، به وسیله انعکاس بیشتر تقاضاهای کشورهای در حال توسعه در دستورکارهای G20، رساتر شده است. بسیاری از افکار عمومی غرب نیز متوجه این تغییر شدهاند.
چین طی سالهای اخیر در حال ترویج چنین تحولی بوده است. به عنوان مثال دستورکارهای پیشرفتهای مثل اقتصاد دیجیتال و هوش مصنوعی را مطرح کرده و به پیش برده و در عین حال موضوعاتی مثل تامین مالی سبز را نیز پیشنهاد کرده است.
چین مستمرا از چندجانبه گرایی واقعی حمایت کرده، از احترام متقابل، همکاری برابر و نتایج برد-برد پیشتیبانی نموده و به شکلی موثر با مداخله یکجانبه گرایی و حمایت گرایی در G20 مقابله کرده است.
امروز گروه ۲۰ با اینکه بر موضوعات اقتصادی و توسعه تمرکز دارد، توجه خود را بیش از پیش به سوی ایجاد یک نظام حکمرانی جهانی برابرتر و عاقلانهتر سوق داده است.
تمرکز گروه ۲۰ بر مسائل توسه نه فقط به کشورهای «جنوب جهانی» کمک میکند تا به توسعه بیشتری دست یابند بلکه این امر به نفع کشورهای توسعه یافته غربی نیز هست.
نشست گروه ۲۰ چه برای پرداختن به تنشها در زنجیرههای صنعتی و عرضه جهانی، تاثیرات منفی یکجانبه گرایی و حمایت گرایی، یا مقابله با تاثیرات تاخیر در اصلاح حکمرانی جهانی بر توسعه «جنوب جهانی»، فرصتی گرانبها برای تبادل نظر و بحث فراهم میآورد.
تمام طرفها باید قدر این فرصت را بدانند، تدابیر عملگرایانهتری اتخاذ کنند و مستمرا برای دستیابی به نتایج ملموس تلاش نمایند.